Vprašanja - Drugi prostoriKje dobiti preprogo brez formaldehida?

VPRAŠANJE:

V današnjem času se zelo poudarja eko, naravno, brez umetnih smol, formaldehida, ... še posebej kar se tiče otroških sob. Premaze za les še najdem, nikjer pa mi ne znajo povedati, kje naj kupim preprogo, ki ne bo obdelana s formaldehidom! Ali poznate kakšnega takega ponudnika?

(ida)


ODGOVOR:

Žal tudi mi ne razpolagamo s podatki, kakšne kemikalije uporabljajo ponudniki talnih preprog. Vsekakor pa je vaša ozaveščenost in želja po naravnih materialih pohvalna.

Večina talnih oblog je narejena iz umetnih vlaken in vsebujejo lepila, ki oddajajo v prostor formaldehid in fenol. Ni pa formaldehid edina zdravju nevarna snov, preprogam so dodane tudi različne kemikalije za mehčanje, impregnacijo, dodatki proti gorljivosti in sredstva za zaščito proti moljem in drugimi nevšečnostmi.

Najbolj varen bo nakup preproge iz naravnih vlaken, na primer iz volne, kokosa ali sisala. Takšne preproge so še najbolj naravne, seveda pod pogojem, da niso preveč kemijsko zaščitene in obdelane. Svetujemo vam, da poiščete slovenskega proizvajalca, ki vam bo lahko jamčil in zagotovil, da preproga ne vsebuje nevarnih kemikalij.

04.03.2010 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog