Novice - Dnevni prostori

novica

Ureditev mansarde

Objavljeno dne 02.09.2009

Pri prenovi mansardnega prostora je smiselno pozornost posvetiti določenim zakonitostim, s katerimi lahko mansardo uredimo v več kot prijetno stanovanje. Več v smislu svetlobe in razpoložljivega volumna ter razgleda.

Mansardni prostori so specifični že po svoji obliki, saj so obdani tudi s poševnino strehe, ki lahko predstavlja večino obodne površine v mansardi. To površino je vredno izkoristiti za osvetlitev prostorov, saj je mansarda edina etaža, kjer si z igro svetlobe ustvarimo razkošne bivalne prostore.


V mansardi s svetlobo ustvarimo razkošne prostore

V osnovi ima mansardni prostor večji volumen. Če streha ni izvedena v betonu, s stropom na višini 2,50 m od tal, ima večina lesenih dvokapnih ostrešij možnost, da stropa ne zapiramo pod kleščami, temveč pustimo prostor odprt do slemena, ali vsaj toliko, da del poševnine nad kleščami izkoristimo za dodatno osvetlitev. Na ta način bo prostor tudi deloval bolj prostorno, saj nadomestimo tisti manko volumna, ki ga vzame poševnina in s tem zagotovimo tudi ustrezne kubične metre zraka. Pri nižjih naklonih streh je višanje stropa še toliko bolj pomembno, sicer bo prostor deloval utesnjeno.


Stropa ne zapremo, temveč namestimo strešno okno

Izbira in razporeditev okenskih odprtin daje prostoru osnovo za kakovostno bivanje. Zato je pomembno, na kakšen način bomo osvetlili mansardo. Čelne fasade je smiselno izkoristiti za panoramsko zasteklitev, ki jo bo verjetno deležna dnevna soba na eni strani in spalni prostori na drugi. Vendar je samo ta zasteklitev premalo za zagotovitev ravnovesja svetlobe v prostoru in osvetlitve drugih prostorov. Svetlobo je možno dovajati še skozi frčade ali strešna okna.


Skozi strešna okna dovajamo v prostoro dodatno svetlobo

Če prostor potrebuje svetlobo, jo bomo bistveno več dobili skozi strešno okno, kar pogojuje že sama lega. Tudi razgled navzven ne bo omejen, kot pri frčadi zaradi njene konstrukcije. Če prostor potrebuje stojno višino, je izvedba frčade nujna, naj ima le dovolj velike okenske odprtine, da strošek izvedbe ne bo zaman v primerjavi s končnim učinkom.

Vsako okno, naj bo frčada ali strešno okno bo zagotavljalo dober stik z okolico sedeči osebi le v primeru, če bo vgrajeno 90 do 110 cm od tal. Zato je pravilna višina oken zelo pomembna. Možnost enakomerne osvetlitve prostora lahko izkoristimo le v mansardi s tem, da vgradimo strešna okna višje proti slemenu strehe. Učinek bo v večini primerov nad pričakovanji.


Pravilna višina oken je ključnega pomena

Nižji prostor pod poševnino je moč izkoristiti za postavitev nižjega pohištva. V kolikor je nad njim strešno okno, je primernejše izbrati model, ki se odpira z ročico na zgornjem robu. Odpiranje in senčenje bo lažje, saj se ne bo treba sklanjati preko pohištva, da bi ujeli spodnjo kljuko. V primeru, da želimo bolj neposredni stik preko okna, je smiselno uporabiti model, kjer se krilo odpira s spodnjo kljuko navzgor.


Možnosti osvetlitve mansarde so številne

Možnosti osvetlitve mansarde je veliko. Zavedati se moramo, da so načeloma v mansardi omejitve kvečjemu konstrukcija ostrešja, še zlasti pri starejših stavbah, pa še to lahko vključimo v prostor, kar mu da svojstveni čar. Vse ostalo naredi naša domišljija in pomoč strokovnjakov za urejanje mansard.

Besedilo: Neža Močnik u.d.i.a.
Fotografije: Velux

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog