Novice - Dnevni prostori

novica

Kako do dodane vrednosti v pohištveni industriji

Objavljeno dne 04.11.2009

Tako se je glasil naslov okrogle mize, ki je potekala na prvi, otvoritveni dan Ljubljanskega pohištvenega sejma na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Vodila jo je Violeta Bulc, ki je pripravila uvod ter predstavila svoje sogovornike, strokovnjake iz oblikovalske in pohištvene industrije. Vsi so se strinjali s trditvijo, da bi namesto hlodovine morali prodajati izdelke z dizajnom in oplemenitene rešitve.

Miha Klinar, solastnik in kreativni direktor za področje industrijskega oblikovanja v Gigodesign d.o.o., je izpostavil, kako pomemben je odnos do izdelka, spoštovanje. Pri nas pa v ospredju največkrat ni izdelek, ampak vodje podjetja, partnerji in drugi. Tako tudi oblikovalski rezultati pripadajo bolj menedžerjem kot pa avtorjem. Poudaril je, da oblikovanje spreminja znanstvene in raziskovalne dosežke v izdelke in storitve. Dodal je še, da naša podjetja prodajajo tehnologijo in ure dela ter ne odgovarjajo na potrebe trga ter izpostavil dejstvo, da nimamo inovativne kulture.

Nika Zupanc, v tujini dobro uveljavljena oblikovalka je opozorila, da so mnogi menedžerji v pohištveni industriji premalo izobraženi, da bi videli in cenili oblikovalce kot tiste, ki prinesejo celostno rešitev. Čeprav podjetja najemajo oblikovalce, jim pogosto ne verjamejo. Izpostavila je dejstvo, da oblikovanje ni zgolj stilistična storitev, ampak del načrtovanja izdelka: Izbira materiala, barv, za uporabnika prijazne oblike itd. zagotovo prispevajo k dodani vrednosti izdelka.

Tina Lozej, vodja razvoja in marketinga v Meblo Jogi d.o.o. je poudarila, da je ključna zgodba in razvoj. Pri dveh estetsko enakih izdelkih je po njenem mnenju zgodba tista, ki prepriča kupca.

Matej Feguš, direktor podjetja Donar pa je izpostavil, da v pohištveni industriji manjkajo vizionarji in manjka predrznosti. Proizvajanje polizdelkov je bilo včasih vrednota, ki je zapeljala lesno predelovalno industrijo na kriva pota. Po njegovem mnenju se je premalo delalo na ustvarjanju potreb. Meni, da je glavna vloga oblikovalca v tem, da potrošnika obvešča, kaj vse se da narediti, da ga preseneti z novimi izdelki.

Urša Černivec

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog