Novice - Ogrevanje in klimatizacija

novica

Ogrevanje, prezračevanje in kakovost bivanja

Objavljeno dne 11.12.2012
Vsaka stavba je edinstvena. Prilagojena je lokaciji in mikrolokaciji, podnebju, obstoječi zazidavi in naravnim pogojem, gradbeni zakonodaji v času gradnje in prizadevnosti investitorjev. Stanovalci, ki smo tudi edinstveni, pa urejamo svoja stanovanja po svojih željah, znanju, zmožnostih, življenjskem stilu… V stanovanju se prijetno počutimo, ko so izpolnjeni vsaj osnovni bivalni pogoji: termično, vidno in zdravstveno ugodje. 


Temperatura

Temperatura notranjega zraka pozimi naj bo med 19°C in 23°C, priporočljivo 20°C do 22°C, navpična temperaturna razlika zraka med gležnji in glavo za sedečo osebo (med 0.1 m in 1.1 m nad podom) manjša od 3°C. Površinska temperatura poda naj bo med 17 °C in 26 °C, pri sistemu talnega ogrevanja do največ 29°C, tudi površinska temperatura obodnih sten in stekel naj bo nad 17 °C. 


Vlaga

Vlaga notranjega zraka je pomembna, zato naj ima vsako stanovanje poleg termometrov tudi nekaj vlagomerov, uravnavanje vlage zgolj po občutku je varljivo. Tričlansko gospodinjstvo odda v zrak 8 ali več litrov vlage dnevno! V zimskem času naj ima notranji zrak med 30% in 70% relativne vlage, še bolje med 40% in 60%. Znižujemo jo s pravilnim prezračevanjem, pripomore pa tudi zmanjšanje virov vlage. Sodobna okna so energijsko učinkovita: imajo dobre toplotne lastnosti in nizko prepustnost za zrak, s čimer se zmanjša naravno prezračevanje. S tem precej prihranimo pri stroških ogrevanja, zaradi zrakotesnih oken pa moramo poskrbeti za redno in pravilno prezračevanje prostorov. Pri temperaturi notranjega zraka 20°C in relativni vlagi 50% se zarosijo premeti, hladnejši od 10°C, tako hladnih obodnih ploskev v stanovanju ne bi smelo biti. Če pa je temperatura notranjega zraka 24°C in relativna vlaga 70%, kar ni redkost, se zarosijo predmeti, hladnejši od 19°C. Značilen primer previsoke vlage v prostoru je zarošen spodnji del okna v spalnici ali otroški sobi v jutranjem času. Pojav izgine, ko prostor prezračimo. Vodne kapljice na notranji strani energetsko učinkovite zasteklitve so namreč znak prevelike obremenitve prostora z vlago!


Prezračevanje

Enostaven nasvet, kako pravilno zračiti, če nimate mehanskega prezračevanja: na dve uri zaprite radiatorje, odprite za kratek čas (5 do 10 minut) vsa okna na stežaj tako, da se ves zrak v prostorih zamenja, toplota pa ostane v stenah, nato zaprite okna in odprite radiatorje. In tako dvanajstkrat dnevno, vsak dan, vso kurilno sezono. Tako je izmenjava zraka 0.5 h-1, kar je najmanjša priporočena izmenjava zraka v stanovanju. Še bolje in hitreje prezračite s prepihom (navzkrižnim prezračevanjem). Stanovanje, ki je v uporabi pretežni del dneva, je potrebno zračiti pogosteje kot stanovanje, ki je čez dan bolj ali manj prazno! Prostore je nujno prezračiti tudi takrat, ko se v njih nabere večja količina vodne pare, na primer po intenzivnem kuhanju, po kopanju in tuširanju in podobno. Sušenje perila v stanovanju sprosti občutno preveč vlage, zato ga v stanovanju odsvetujem. Pravilno prezračevanje ni zapravljanje toplote in denarja skozi okna. Doveden svež zrak, ki je manj zasičenim z vlago, se po vstopu v prostor zelo hitro segreje in s tem zanemarljivo vpliva na stroške ogrevanja. Prezračevanje mora biti pravočasno, redno in pravilno! 


Plesen

Pojav plesni v stanovanju je znak, da je več stvari hudo narobe. Vzroki za to so različni in jih ni enostavno odkriti. Plesen potrebuje za svoj razvoj vlago; hranilne snovi, primerne površine in ustrezno temperaturo najde v vsakem stanovanju. Problem plesni je pravzaprav problem prekomerne vlage v prostoru in prenizke temperature obodnih ploskev. Če se kondenzacija ponavlja dalj časa, se začne razvijati plesen, ki je ne moremo trajno odpraviti, dokler ne odstranimo vzrokov za njen nastanek. Plesen vpliva tudi na zdravje stanovalcev, posebej najbolj občutljivih, starejših oseb in otrok. Trajno bivanje v prostorih, ki ga je napadla plesen in je obremenjeno z njenimi trosi, lahko privede do različnih alergij in astme.


Kakovost bivanja

Pomembno je zagotoviti kakovost bivanja. Obodne ploskve naj bodo tople (dodatna toplotna izolacija ovoja stavbe, brez toplotnih mostov), stekla naj bodo energijsko učinkovita in ne nazadnje, potrebno je zagotoviti ustrezno prezračevanje s stalno izmenjavo zraka (mehansko prezračevanje). Na ta način boste dosegli kakovostne in zdrave bivalne pogoje ob majhni rabi energije. Ali si lahko želite še kaj več? 

December 2012                                                                                                                         

Matjaž Valenčič, energetski svetovalec

www.zenergija.si


 

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog