Novice - Ogrevanje in klimatizacija

novica

Koristni nasveti o klimatskih napravah

Objavljeno dne 08.07.2014

Na kaj morate biti pozorni pred nakupom:

  1. Najprej se odločite koliko in katere (enega ali več) prostore želite klimatizirati.
  2. Pomembno je, kako so prostori orientirani proti soncu. Če je lega J ali Z, boste za učinkovito ohlajevanje potrebovali nekoliko močnejšo klimatsko napravo.
  3. Kam bi lahko postavili zunanjo enoto klimatske naprave ? Pritrdi se lahko na ali ob zunanji fasadni zid, teraso, balkon, na streho.
  4. Kje bi lahko namestili notranjo enoto klimatske naprave ? Nameščena naj bo tako, da izpih ne bo usmerjen neposredno v ljudi.
  5. V notranji enoti se med ohlajanjem - v zunanji enoti pa med ogrevanjem - ustvarja kondenzna voda, ki iz enot odteka s prostim padcem ali pa s pomočjo potisne črpalke. Kondenz se lahko spelje v žleb meteorne vode izven stanovanja, v odtok v notranjosti stanovanja ali v primeren vodni zbiralnik.
  6. izberite naprave, ki so uvrščene v najvišji - A - energijski razred ! Najboljši modeli uveljavljenih, svetovno znanih znamk klimatskih naprav, imajo v notranjih enotah vgrajene napredne sisteme za čiščenje zraka - elektronski plazmatski filter ter integriran ali vklopljiv ionizator, ki zelo izboljšajo kvaliteto zraka v prostoru. Če si jih lahko privoščite, je to zadetek v polno. 

Na vaše povpraševanje vam mora soliden ponudnik poslati razčlenjeno ponudbo klimatske naprave z montažo, kot je bila dogovorjena na ogledu ali po telefonu. K ponudbi naj bo priložen prospekt s slikami naprave ter podatki z oznako tipa in modela naprave, energetsko močjo, razredom sezonske energetske učinkovitosti, (koeficient energetske učinkovitosti SCOP pri gretju in SEER pri hlajenju), ravnijo zvočnega tlaka in zvočne moči (glasnost delovanja) ter merami notranje/zunanje enote. Klimatske naprave, dobavljene na evropski trg, so od 1. januarja 2013, opremljene z energijsko nalepko in podatkovno kartico, kjer so navedeni podatki o sezonski energetski učinkovitosti in glasnosti. Stopnja DDV z nižjo stopnjo DDV (9,5%) je obdavčena montaža klimatskih naprav v zasebne objekte: v stanovanje pod 120 m2 ali stanovanjsko hišo pod 250 m2 uporabne površine, namenjene za trajno bivanje, ter dele teh objektov, če so del socialne politike in če je plačnik fizična oseba. V vseh ostalih primerih je stopnja DDV 22,0%.

Stopnja DDV z nižjo stopnjo DDV (9,5%) je obdavčena montaža klimatskih naprav v zasebne objekte: v stanovanje pod 120 m2 ali stanovanjsko hišo pod 250 m2 uporabne površine, namenjene za trajno bivanje, ter dele teh objektov, če so del socialne politike in če je plačnik fizična oseba. V vseh ostalih primerih je stopnja DDV 22,0%.



Razredi in kazalniki energetske učinkovitosti od A+++ do D, za klimatske naprave do 12,0 kW nominalne hladilne moči, ki so bile dobavljene na trg EU od 01. Januarja 2013 (Delegirana uredba EU št. 626/2011).

           Razredi in kazalniki SEER  pri hlajenju
     Razredi in kazalniki SCOP pri gretju
     
  1. Če se le da, se za nakup ali servis klimatske naprave odločite pred ali po glavni sezoni (poletjem), saj je odzivni čas krajši. V času visoke sezone so monterji in serviserji zelo obremenjeni, zato je dobavno-montažni rok nekoliko daljši.

…in pri uporabi klimatske naprave:

  1. Klimatsko napravo uporabljajte preudarno. Pri ohlajevanju upoštevajte, da razlika med zunanjo in notranjo temperaturo ni večja od 7°C. Izognili se boste prehladom.
  2. Varčujte z električno energijo: klimo vključite pravočasno, preden se bivalni prostori močno pregrejejo ali ohladijo. Dobra zunanja izolacija objekta in solidna okna, pa še dodatno pripomorejo k manjši porabi električne energije - vaš mesečni račun za elektriko bo v vročih poletnih mesecih višji le za približno 20 - 30 evrov.
  3. Uživajte v prijetno klimatiziranih prostorih !

Miloš Polič
Plural d.o.o.

Vir: SLONEP

Več: http://www.plural.si

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog