Novice - Ogrevanje in klimatizacija

Oglasno besedilo

Kakšen vir ogrevanja izbrati?

Objavljeno dne 14.04.2014

V Sloveniji nadpovprečno velik delež ljudi stanuje v lastnih eno ali dvodružinskih hišah. Večina teh hiš je bila grajenih v času, ko se toplotni izolaciji ni posvečalo veliko pozornosti in se je vgrajevalo predimenzionirane ogrevalne sisteme po načelu »od viška ne boli glava«. Pri rastočih cenah energije pa je danes situacija drugačna. Izolacijski sloj novogradenj je bistveno boljši, kar seveda pomeni, da imajo te hiše bistveno manjše toplotne potrebe – za take primere so idealne toplotne črpalke.

Lastniki starejših, energetsko potratnejših objektov, se zaradi previsokih stroškov, vedno pogosteje odločajo za prenovo. Kot pri vsaki investiciji, so zaradi finančnih omejitev soočeni z izbiro: prenova izolacijskega sloja ali prenova ogrevalnega sistema?

Najboljša bi seveda bila temeljita prenova – izboljšanje izolacijskega sloja in zamenjava vira toplote. Kljub temu, da bi se lahko toplotne izgube zmanjšala na polovico, bi investicija v prenovo, v velikem številu primerov, presegala zmožnosti investitorja. V primeru, da bi se odločili izključno za zamenjavo vira toplote z bolj učinkovitim, je to seveda na dolgi rok še vedno le polovica potrebnega posega v objekt, poleg tega pa bi lahko prišlo do težav, ko bi se čez nekaj let, ko bi se npr. investicija v prenovo ogrevalnega sistema povrnila, posvetili prenovi izolacijskega sloja objekta. Nov toplotni vir bi takrat postal predimenzioniran, učinkovitost bi padla, življenjska doba se skrajšala… Nov vir ogrevanja mora torej ponujati rešitev zdaj, ko je objekt pred prenovo izolacijskega sloja ter mora zagotavljati učinkovitost tudi po prenovi, ko bodo toplotne potrebe objekta bistveno manjše in hkrati predstavljati hitro povračilo investicije. Kakšen vir ogrevanja torej izbrati? 

Investicijsko primernejši plinski kondenzacijski kotel ali stroškovno učinkovita toplotna črpalka?

Rešitev je enostavna – odgovor je plinski kotel IN toplotna črpalka! Daikin Altherma Hybrid je novost na našem trgu in združuje vse prednosti plinskega kondenzacijskega kotla in toplotne črpalke zrak-voda v eni sami kompaktni enoti. Enota je stenskega tipa, enako kot tipičen plinski kondenzacijski kotel, in ponuja dovoljšnjo moč, da lahko zadosti potrebam velike večine stanovanjskih objektov, hkrati pa je energijsko varčna. Kako je to mogoče?

Daikin Altherma Hybrid torej združuje najboljše lastnosti toplotne črpalke in plinskega kondenzacijskega kotla. Glede na toplotne potrebe, cene energentov in zunanjo temperaturo, sistem pametno izbira med najbolj ekonomičnim virom toplote oz. omogoča hkratno obratovanje obeh virov toplote!

Obratovanje z največjimi možnimi prihranki

Z nižanjem temperatur zunanjega zraka se toplotnim črpalkam niža učinkovitost, hkrati pa se višajo tudi toplotne potrebe objekta. Za hibridno toplotno črpalko Daikin Altherma Hybrid to ne predstavlja težav. Ko bodo toplotne potrebe presegle mejo zmogljivosti modula toplotne črpalke, se bo toplotni črpalki samodejno "pridružil" modul plinskega kotla, skupaj bosta nato v hibridnem načinu zagotavljala potrebno toploto, v nekaterih primerih tudi do -10°C in več. V skrajnem primeru, ko toplotna črpalka ne bi več doprinesla k dovajanju toplote v objekt, bi se samodejno izklopila in proizvodnjo toplote popolnoma prepustila izredno učinkovitemu modulu plinskega kotla.

Za povprečno varčno hišo bi to pomenilo, da bi toplotna črpalka zagotovila tudi 70% ali več toplote na letni ravni. Preostalih 30% bi zagotavljal plinski kotel, veliko večino časa pa bi obratoval hkratno s toplotno črpalko. To bi omogočalo SCOP vrednosti v bližini 4,0, saj bi toplotna črpalka obratovala le v najoptimalnejših pogojih, ter učinkovitost glede na primarno energijo v višini 1,3!

Pri vprašanjih "Kaj je boljša izbira? Plinski kondenzacijski kotel ali toplotna črpalka zrak-voda?" torej ni več dilem. Odgovor je na dlani. Daikin Altherma Hybrid predstavlja inovacijo ter hkrati naslednji evolucijski preskok pri ogrevalnih sistemih, ki zanesljivo omogoča največjo možno mero udobja in samodejno skrbi za največje prihranke.

Vir: SLONEP

Več: http://airabela.si/?utm_source=slonep%20pr&utm_medium=gocl%2...

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog