Novice - Rože

novica

Itoh potonika cveti prvič v Sloveniji

Objavljeno dne 30.05.2007

Itoh hibrid je potonika, zelo podobna lesnati, po načinu gojenja pa zelnati potoniki. Že od začetka 20. stoletja so se ameriški gojitelji potonik ubadali, kako bi skrižali potoniko z dvojnimi rumenimi globokimi cvetovi. Mnogi so opraševali na tisoče rastlin v pričakovanju, da dosežejo želeni cilj. Potencialni kandidat za enega od staršev te potonike je bila P. 'Mlokosewitschii' z maslenimi rumenimi cvetovi, a tej sorti niso ustrezali rastni pogoji v Ameriki, zato je iz izbora izpadla. Po dolgih letih in nešteto poizkusih so Američani obupali.

Kar ni uspelo njim, je leta 1948 uspelo japonskemu žlahtnitelju Toičiju Itohu. Opravil je preko 12.000 opraševanj in prava kombinacija je bila med nižje rastočo lesnato potoniko 'Alice harding' in zelnato potoniko sorte 'Kakoden'. Leta 1949 je Itoh eksperimentiral tudi z rožnato barvo. Uspelo mu je vzgojiti dva sejančka, ki bi bila tržno zanimiva, vendar so japonske železnice speljale traso čez njegov vrt in brez občutka za vrednost rastlin uničile ta dva primerka. Itoh ni dočakal, da bi njegovi izbrani sejančki zacveteli. Umrl je leta 1956. Po njegovi smrti je sin skrbel za štiri sejance, ki bi lahko postali kakovostne vrtne rastline. Poimenovali so jih 'Yellow crown,' 'Yellow emperor,' 'Yellow dream' in 'Yellow heaven.'

Več kot 10 let po svetu žlahtnitelji niso pokazali zanimanja za Itohova odkritja, dokler se za to ni zanimal ameriški žlahtnitelj Smirnov, ki je leta 1974 registriral Itohove dosežke pri American Peony Society.

Intersekcijski hibrid ali »itoh« potonika je videti kot lesnata potonika, goji pa se kot zelnata. Osnovni hibridi so v rumeni barvi, sedaj pa so na tržišču že v oranžnih, rožnatih, belih in različnih rdečih odtenkih. Večina jih ima barvno pego na dnu cvetnih listov, kar so prevzele po lesnatih potonikah. Cvetovi so trdni na svojih pecljih. Cvetenje traja tri tedne, če je toplo, in štiri tedne, če je bolj hladno obdobje. Obdobje cvetenja je od pozne pomladi do zgodnjega poletja.

V našem vrtu, vrtu Petra Mejaka, nas je letos s prvimi cvetovi obdarila 'Yellow heaven.' Zelo smo ponosni, saj smo na ta dogodek čakali več kot pet let. Obdarila nas je z dvema prelepima cvetovoma in z bogato razraščenim grmom.

Kot zanimivost naj omenim še to, da obstaja velika možnost ponovnega cvetenja, če jo takoj po cvetenju porežemo in bogato pognojimo.

Nekateri priproročljivi hibridi:

  • 'Bartzella' (1986, Aderson),
  • 'Court jester' (1999, Anderson),
  • 'Garden treasure' (1984, Hollingsworth),
  • 'Impossible Dream' (2004, Smith).

Besedilo in fotografije: Sašo Mejak.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice

Anketa

Moja hiša potrebuje