Novice - Rože

novica

Itoh potonika cveti prvič v Sloveniji

30.05.2007 - Itoh hibrid je potonika, zelo podobna lesnati, po načinu gojenja pa zelnati potoniki. Že od začetka 20. stoletja so se ameriški gojitelji potonik ubadali, kako bi skrižali potoniko z dvojnimi rumenimi globokimi cvetovi. Mnogi so opraševali na tisoče rastlin v pričakovanju, da dosežejo želeni cilj. Potencialni kandidat za enega od staršev te potonike je bila P. 'Mlokosewitschii' z maslenimi rumenimi cvetovi, a tej sorti niso ustrezali rastni pogoji v Ameriki, zato je iz izbora izpadla. Po dolgih letih in nešteto poizkusih so Američani obupali.

Kar ni uspelo njim, je leta 1948 uspelo japonskemu žlahtnitelju Toičiju Itohu. Opravil je preko 12.000 opraševanj in prava kombinacija je bila med nižje rastočo lesnato potoniko 'Alice harding' in zelnato potoniko sorte 'Kakoden'. Leta 1949 je Itoh eksperimentiral tudi z rožnato barvo. Uspelo mu je vzgojiti dva sejančka, ki bi bila tržno zanimiva, vendar so japonske železnice speljale traso čez njegov vrt in brez občutka za vrednost rastlin uničile ta dva primerka. Itoh ni dočakal, da bi njegovi izbrani sejančki zacveteli. Umrl je leta 1956. Po njegovi smrti je sin skrbel za štiri sejance, ki bi lahko postali kakovostne vrtne rastline. Poimenovali so jih 'Yellow crown,' 'Yellow emperor,' 'Yellow dream' in 'Yellow heaven.'

Več kot 10 let po svetu žlahtnitelji niso pokazali zanimanja za Itohova odkritja, dokler se za to ni zanimal ameriški žlahtnitelj Smirnov, ki je leta 1974 registriral Itohove dosežke pri American Peony Society.

Intersekcijski hibrid ali »itoh« potonika je videti kot lesnata potonika, goji pa se kot zelnata. Osnovni hibridi so v rumeni barvi, sedaj pa so na tržišču že v oranžnih, rožnatih, belih in različnih rdečih odtenkih. Večina jih ima barvno pego na dnu cvetnih listov, kar so prevzele po lesnatih potonikah. Cvetovi so trdni na svojih pecljih. Cvetenje traja tri tedne, če je toplo, in štiri tedne, če je bolj hladno obdobje. Obdobje cvetenja je od pozne pomladi do zgodnjega poletja.

V našem vrtu, vrtu Petra Mejaka, nas je letos s prvimi cvetovi obdarila 'Yellow heaven.' Zelo smo ponosni, saj smo na ta dogodek čakali več kot pet let. Obdarila nas je z dvema prelepima cvetovoma in z bogato razraščenim grmom.

Kot zanimivost naj omenim še to, da obstaja velika možnost ponovnega cvetenja, če jo takoj po cvetenju porežemo in bogato pognojimo.

Nekateri priproročljivi hibridi:

  • 'Bartzella' (1986, Aderson),
  • 'Court jester' (1999, Anderson),
  • 'Garden treasure' (1984, Hollingsworth),
  • 'Impossible Dream' (2004, Smith).

Besedilo in fotografije: Sašo Mejak.

Vir: SLONEP, 30.05.2007
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE ( 1)
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice
Sejmi in prireditve

Izrezovanje strahcev iz buč

22.10.2014 - 22.10.2014 Delavnica je namenjena otrokom in njihovim staršem, pa tudi vsem ostalim, ki bi si radi izrezali strahce iz buč.

Sajenje sadnega drevja, praktični prikaz

25.10.2014 - 25.10.2014 Kako izberemo in pravilno pripravimo sadilno mesto za novo sadno drevo v vrtu.

Priprava tal z osnovami pedologije

25.10.2014 - 25.10.2014 Kako prepoznamo tip tal in kako različne tipe tal pripravimo za sajenje

Izrezovanje buč, otroška delavnica

26.10.2014 - 26.10.2014 Delavnica za najmlajše.

Od semena do semena

27.10.2014 - 29.10.2014 Naučili vas bomo nekaj osnovnih značilnosti semen, kako prepoznati zrela semena in kako ločiti semena posameznih rastlinskih vrst.

Anketa

Letos se bomo ogrevali na: