Novice - Drevo & grm

novica

Razkrita skrivnost letenja javorjevih semen

Razkrita skrivnost letenja javorjevih semen
Objavljeno dne 27.08.2009

Javorji so zelo razširjena drevesa. Pri nas v naravi rastejo gorski javor (Acer pseudoplatanus), ostrolistni javor(A. platanoides), maklen (A. campestre) trokrpi javor (A. monspessulanum), topokrpi javor (A. obtusatum) in tatarski javor (A. tataricum). V vrtovih in parkih pa najdemo številne okrasne vrste in sorte, ki so bile k nam prenesene iz tujih dežel. Vsi javorji, z izjemo tatarskega, imajo značilne liste, ki so sestavljeni iz 5 bolj ali manj nakazanih krp (trokrpi javor ima le tri). Druga značilnost javorjev so tudi njihovi plodiči, ki jih otroci radi poimenujejo helikopterji ali propelerji zaradi njihovega značilnega letenja. Do nedavnega je bila uganka, zakaj se plodiči gibljejo na način, ki upočasnjuje njihovo padanje proti tlom.

Plod javorja je sestavljen iz dveh krilatih plodičev, ki se, ko dozorita, ločita in padeta proti tlom. Med različnimi javorji se razlikuje kot med plodiči na plodu, njihova velikost, barva in tudi oblika krilca. Plodiči vseh vrst imajo odlične letalne lastnosti. V brezvetrju se spustijo proti tlom v značilnem vrtečem gibanju, ki upočasni njihov padec. Veter jih lahko dvigne do kilometer visoko in jih ponese nekaj kilometrov daleč. Takšne letalne sposobnosti so posledica posebne oblike krilca.

Skupina raziskovalcev pod vodstvom Davida Lentinka, ki deluje v okviru nizozemske univerze Wageningen, odkrila vzrok dobrih letalnih lastnosti, piše revija Science. Rob krilca rotirajočega semena ustvari majhen zračni vrtinec, ki zagotavlja vlek krilca navzgor, to pa upočasnjuje padec. Isti princip uporabljajo tudi žuželke, netopirji in kolibriji. Do te ugotovitve so raziskovalci prišli z uporabo povečanega modela krilca in semena, ki so ga namestili v posodo z oljem in ga vrteli. Z uporabo drobnih steklenih kroglic in laserske svetlobe so opazovali gibanje olja okoli krilca. Rezultate so preverili in potrdili na semenih v vetrnem kanalu.

SLONEP.net

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog