Novice - Najem

Oglasno besedilo

Prava polica za vaše najemniško stanovanje

Objavljeno dne 24.07.2015

Zaključili ste dolgo pot iskanja pravega najemniškega stanovanja in prepričani ste, da so vse skrbi že za vami. Preden preselite vse svoje stvari v vaše novo domovanje, je smiselno preveriti, kako boste v novem domu zavarovani. Veliko najemnikov niti ne pomisli na dejstvo, da za svojo lastnino in odgovornost potrebujejo lastno zavarovalno polico, saj zmotno mislijo, da so kriti s polico lastnika zavarovanja. To pa navadno ne drži.


Kaj naj zavaruje lastnik in kaj najemnik?

Premoženjska zavarovanja praviloma res sklepajo lastniki premoženja. Ti se glede na naše podatke najpogosteje odločijo za požarno zavarovanje (to vključuje denimo tudi naravne nevarnosti kot so vihar, toča in, če je posebej dogovorjeno, poplava), potresno zavarovanje, strojelomno zavarovanje in vlomsko zavarovanje. Z vašim lastnikom se zato pogovorite tudi o njegovi sklenjeni zavarovalni polici.

Po Obligacijskem zakonu lahko zavarovalnica plača škodo samo tistemu, ki ima izkazan premoženjski interes, in praviloma je to lastnik. Zato enim in drugim priporočamo, da vsak zavaruje tisto premoženje, katerega lastnik je. Lastnik torej zavaruje nepremičnino in svojo opremo. Najemnik pa zavaruje svoje stvari. Torej, če se zaradi toče poškoduje streha, dobi povračilo lastnik stavbe. Če pa vam indirektni udar strele uniči računalnik, ki ste ga ustrezno zavarovali, se škoda povrne vam.

Včasih se sicer zgodi tudi, da nepremičnino zavaruje najemnik in je ob škodnem dogodku presenečen, ker odškodnina po Obligacijskem zakonu pripada lastniku. To je še posebej problematično, če lastnik in najemnik nista v najboljših odnosih. V takšnih primerih je namreč dokazovanje, da ima premoženjski interes izkazan nekdo, ki ni lastnik, lahko zelo težavno oziroma je pogosto praktično neizvedljivo.

Poskrbite za lastne stvari

V novo stanovanje boste zagotovo preselili tudi svoje stvari, za katere se pogosto niti ne zavedate, koliko jih imate in kolikšna je njihova vrednost. Morda imate dober prenosni računalnik, dragoceno sliko ali kaj podobnega, kar bi vam v primeru škode povzročilo dodatne stroške. Zato je v vašem interesu, da lastne stvari z ustreznimi zavarovanji zavarujete sami. V praksi ravno tu največkrat pride do zapletov. Lastnik stanovanja zavaruje nepremičnino in svojo opremo, do škode pa pride na opremi najemnika. V zadnjem času najpogosteje prihaja do škod na osebnih računalnikih in podobni elektronski opremi, katere vrednost je relativno velika, lastnik pa je skoraj vedno najemnik stanovanja.

Strošek zavarovanja je nižji kot možna škoda

Svetujemo vam, da vključite v zavarovanje tudi svojo odgovornost. Kajti če boste sami povzročili škodo v najetem stanovanju, ste za njo tudi odgovorni. Škode iz tega naslova so lahko zelo visoke in brez ustreznega zavarovanja – v tem primeru gre za zavarovanje odgovornosti, je lahko prizadeta vaša celotna eksistenca. Recimo, če zgradba, ki ste jo najeli, zgori, ima v določenih primerih lastnik stanovanja pravico od vas zahtevati povračilo. Če ste za škodo na najetih kapacitetah odgovorni sami, gre za odgovornostno zavarovalno kritje. To pomeni, da se lahko kot najemnik zavarujete za takšne škode s sklenitvijo zavarovanja svoje odgovornosti.

Vir: Zavarovalnica Triglav, 24.07.2015

Več: http://vsebovredu.triglav.si

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog