Novice - Izmere in cenitve

Oglasno besedilo

Obvezno evidentiranje stavb v katastru stavb

Objavljeno dne 28.01.2013

Zakon o evidentiranju nepremičnin (Uradni list RS št. 47/2006 in 65/2007 – Odločba Ustavnega sodišča) v 81. členu predpisuje obvezno evidentiranje stavb v katastru stavb

Še pred nekaj leti smo bili navajeni, da so bile stavbe, ki so bile izmerjene, vrisane le v evidenco zemljiškega katastra. Vendar se je že pred časom pokazalo, da to ni dovolj. V evidenci zemljiškega katastra so bili namreč vrisani le tlorisi stavb, to kar zakon danes imenuje zemljišče pod stavbo. O sami stavbi, ki je stala na tem zemljišču pa ni bilo nikakršnih podatkov.

To je povzročalo hude težave predvsem v večstanovanjskih stavbah, kjer so lastniki stanovanj, ki so kot dokaz o lastništvu imeli le kupoprodajne pogodbe, svoja stanovanja včasih prodali celo več lastnikom, saj o stanovanjih ni bilo nobene javne evidence. To je večkrat povzročalo hude spore, ki so nastali tudi zaradi tega, ker ni bilo jasno, h kateremu stanovanju spada kateri od pomožnih prostorov. Geodetska in pravna stroka sta se zato že desetletja trudili, da bi vzpostavili evidenco, kjer bi bili poleg same stavbe evidentirani tudi njeni deli.

V preteklosti je tako nastalo nekaj nedorečenih poskusov vzpostavitve evidence stavb, ki pa so bili pomanjkljivi in nerodni. Celovito evidenco stavb – kataster stavb - je omogočil šele nagel razvoj računalniške tehnologije.

Na podlagi tako dodelane tehnologije in izdelanih postopkov zajemanja podatkov je Zakon o evidentiranju nepremičnin že lahko predpisal obvezen vpis stavb v kataster stavb.

Pozivi lastnikom stavb

Nekatere Območne geodetske uprave so že začele pozivati lastnike stavb, za katere imajo podatke o njihovem obstoju, naj vložijo zahtevo za vpis stavbe v kataster stavb. Rok, ki ga za take vloge postavijo, je tri mesece. Neupoštevanje tega roka ima za posledico sankcije, ki jih predpisuje 127. člen Zakona o evidentiranju nepremičnin, kar pomeni denarno kazen. Geodetska uprava pa lahko v takem primeru tudi sama poskrbi za vpis stavbe v kataster stavb, vendar na stroške investitorja.

Pogoji za evidentiranje

Da bi stavba lahko bila evidentirana v kataster stavb, mora izpolnjevati vsaj enega od naslednjih pogojev:

  • da so izvedena vsa zaključna gradbena dela;
  • da se je stavba začela uporabljati pred izvedbo vseh zaključnih del;
  • da na stavbi je ali bo prijavljeno stalno bivališče;
  • da na stavbi je ali bo prijavljen sedež pravne osebe.

Vlogi za vpis stavbe v kataster stavb je treba priložiti elaborat, ki ga lahko izdela geodetsko podjetje z dovoljenjem za opravljanje geodetskih storitev, kamor sodi tudi podjetje GEOSVET, d.o.o, ali projektant.

Lastniki naj čim prej poskrbijo za vpis

Vpis stavbe v kataster stavb pomeni tako za lastnika kot za njegovega pravnega naslednika pravno varnost, saj je njegova nepremičnina natančno prikazana, tako v risbi kot v predpisanih prilogah. Lastnikom stavb seveda ni treba čakati na poziv Geodetske uprave. Ker gre za evidenco, ki je koristna tako za državo kot za lastnike stavb, je najbolje čim prej izpolniti to obvezo. Tako lahko sami – brez prisile - izberejo čas vpisa.

Informacije

Podjetje:
GEOSVET d.o.o.
Naslov:
Taborska cesta 4, 1290 Grosuplje
Telefon:
01/ 7863 - 240
E-pošta:
[email protected]
Spletna stran:
http://www.geosvet.si/


Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog