Novice

novica

Ljubljanski pohištveni sejem že dvajsetič vabi na ogled pohištva

Objavljeno dne 03.11.2009
V Ljubljani se je danes začel 20. ljubljanski pohištveni sejem, ki bo potekal vse do nedelje 8. novembra. Na sejmu se predstavljajo številni domači in tuji razstavljavci. Presežkov v pohištveni industriji ni zaslediti, je pa odlično mesto za vse, ki opremljajo svoj dom, saj se na sejmu predstavlja večina pomembnih slovenskih pohištvenih podjetij. Veliko pohvale gre dejstvu, da na sejmu najbolj pade v oči pohištvo iz lesa in so drugi materiali nekoliko potisnjeni v ozadje. Na sejmu so bile podeljene tudi številne nagrade.

Na sejmu se predstavlja 326 podjetij iz 23 držav. Razstavni program obsega pohištvo za kuhinje, spalnice, jedilnice, dnevne sobe, otroške sobe, pohištvo za poslovne prostore, strokovno literaturo in stavbno pohištvo.



Razstavni prostori večine podjetij, ki sodelujejo na sejmu, so bila zanimivo urejena, kljub gospodarski krizi. Se pa ta pozna pri reklamnem materialu, ki ga je letos nekoliko manj kot prejšnja leta. Na sejmu bodo najbolj uživali tisti, ki iščejo izdelke za dom. Večjih novosti ni bilo zaslediti, ali pa jih, kar je pri nas stalnica, niso znali ustrezno promovirati. Je pa zaslediti kar nekaj izdelkov, ki smo jih videli na spomladanski razstavi Čar lesa in so svoje mesto našli v proizvodnji. 



Prvi dan je mednarodna komisija razglasila deset najboljših izdelkov, ki se predstavljajo na sejmu. Izbrani so bili izdelki, ki najbolje združujejo inovativen pristop, uporabnost in tehnološko ali likovno kakovost.







Komisija v sestavi Steve Diskin, ZDA, Isabel Herault, Francija, Špela Hudnik, Slovenija, Thomas Machhörndl, Avstrija, Vladimir Pezdirc, predsednik, Slovenija, in Janez Koželj, častni predsednik, Slovenija, je nagrade Deset najboljših - Top ten podelila:  
  • podjetje Etis d.o.o. Ljubljana, za kuhinjsko napo Elica om special edition, oblikovalec Elica team design ;
  • podjetje Ikona arhitektura d.o.o., za mladinsko in otroško sobo Flex, oblikovalka Barbara Selinšek ;
  • podjetje Kolpa d.d., za mizo Simple, oblikovalka Gordana Marinko Vinski ;
  • podjetje Lip Radomlje d.d., za mizo in klop East Village XXX, oblikovalec X PAND, Avstrija;
  • podjetje Maremico d.o.o., za patentirano modularno ležišče Leticia, oblikovalca Tine in Emil Marinšek;
  • podjetje Odeja d.o.o., za kolekcijo Nostalgia, oblikovalka Maja Tomažič;
  • podjetje Osm pohištvo d.o.o., za otroško pohištvo Živahne živali – Slon, proizvajalcev Bolette Blaedel in Louise Blaedel;
  • podjetje Paron d.o.o., za studijski stol Waati Orpheus, oblikovalec Vasja Grabner;
  • podjetje Svea lesna industrija, d.d., za kuhinjo Tulipana 3, oblikovalec Darko Šurina ;
  • podjetje Pobles d.o.o, za kuhinjo Partes, oblikovalka Mateja Cukala.
Podjetje Pobles je za kuhinjo Partes prejelo nagrado Najboljši med najboljšimi.





Nagrado Zlata vez, ki jo podeljujeta Gospodarsko razstavišče in Združenje lesne in predelovalne industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije, za nov, javnosti še ne predstavljen izdelek za oblikovalsko izvirnost, tržno prodornost in celovito zasnovo je letos prejelo podjetje Alples, d.d., za spalnico »Samba« oblikovalke Marjane Rejc. Dobitnik druge nagrade je kuhinjski program “Tulipana” oblikovalca Darka Šurine iz podjetja Svea lesna industrija, d.d. Tretjo nagrado pa je prejelo Mizarstvo Erjavec Andrej s.p., za kuhinjo Multi-Line, avtorice Ajde Kranjc.





Nagrado za najlepši razstavni prostor, ki jo podeljuje Gospodarsko razstavišče za najlepši razstavni prostor po merilih izvirnosti, oblikovne dovršenosti in estetskega vidika, so prejeli:
  • podjetje Donar d.o.o. za estetsko oblikovan, grafično dovršen razstavni prostor, ki ga odlikuje povednost;
  • podjetje Kolpa d.d., Metlika za tehnološko dovršen, tudi likovno všečen prostor, ki ob dejstvu, da gre za zahtevne eksponate, te predstavlja jasno in povedno;
  • skupina Vila Bravum, ker jim je uspelo združiti 17 proizvajalcev v ambiciozen in zahteven projekt, ki obiskovalcem na izrazito poveden način predstavlja ambiente notranjih in zunanjih prostorov.




Dobitnica plakete revije Naš Dom za pohištvo domačega proizvajalca, s katerim je mogoče najlepše in najbolj funkcionalno v celoti ali delno opremiti stanovanje, je kuhinja Alba iz podjetja Pobles d.o.o. oblikovalke Mateje Cukala. Pobles Alba je enostavna, minimalistična in odprta kuhinja, je med drugim zapisala komisija v obrazložitvi, ki navdušuje z veliko funkcionalnostjo na majhnem tlorisu.




 
Priznanje za dosežke na področju oblikovanja Društva oblikovalcev Slovenije je strokovna komisija društva namenila doc. arh. Igorju Seljaku za mentorstvo in vodenje poletne oblikovalske delavnice “Stol za kratkotrajno sedenje” pod okriljem Fakultete za arhitekturo.




 
Nagradi Zveze lesarjev za častno članico ter za zaslužnega člana Zveze lesarjev Slovenije prejmeta mag. Majda Kanop, ker je s svojim delom pomembno prispevala k strokovnosti in popularizaciji lesarstva, ter Mirko Geršak, ker je s svojim delom pomembno prispeval k organizacijskemu in strokovnemu razvoju Zveze lesarjev Slovenije ter h krepitvi vsesplošne stanovske zavesti.

Besedilo in fotografije: SLONEP.net.
Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog