Vprašanja - Pred gradnjoLegalizacija črne gradnje ?

VPRAŠANJE:

Sosed je na sosednji parceli izgradil hišo. Objekt je sezidan v odmiku od naše mejne parcele le 3,50 m,  s tem da balkon sega na odmik niti dveh metrov. Sosed sedaj urejuje dovoljenja za legalizacijo. Dohod do sosedove hiše pa gre čez našo parcelo, katera pelje pod okna naših spalnic. Sosed ima možnost drugega dostopa. Prosim za nasvet. Mirjana

(Mirjana)


ODGOVOR:

Vaš sosed bo pri pridobivanju gradbenega dovoljenja najverjetneje potreboval vaše soglasje, in sicer zaradi odmikov od sosednjih zemljišč. Dovoljeni odmiki brez potrebenega pisnega soglasja so predpisani v izvedbenih prostorskih aktih občine.

Sosed pa bo moral pridobiti tudi služnostno pot za dostop do svoje nepremičnine. Tprej, če ima sosed svoj dostop, potem najverjetneje ne more biti uspešen z zahtevkom za vzpostavitev nujne poti pod vašimi okni.

Lahko se posvetujete še s strokovnjakom.

Poglejte:

14.03.2008 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice
Sejmi in prireditve

5. iSEC

24.09.2014 - 27.09.2014 Mednarodni sejem varnosti objektov in infrastrukture.

Marmomacc

24.09.2014 - 27.09.2014 Sejem kamna, tehnologij obdelave kamna in oblikovanja kamna.

61. Casa Moderna

27.09.2014 - 06.10.2014 Sejem pohištva, dodatkov, hišnega tekstila, kaminov, kopalnic, oken in vrat, rož, zelenega življenja.

ENECO

29.09.2014 - 04.10.2014 Mednarodni energetski sejem.

AQUATECH

29.09.2014 - 04.10.2014 Mednarodni sejem upravljanja z vodami in vodne tehnologije.

Anketa

Letos se bomo ogrevali na: