Vprašanja -



Vrtna uta

VPRAŠANJE:

Pred 11 leti smo postavili manjšo kupljeno vrtno uto na vrtu, ki pa je oddaljena od sosedove meje 1 meter. Sosed sedaj zahteva, da jo moramo umakniti, ker da mora biti oddaljena meter in pol. Zanima me, če se v 11 letih ni pritožil ali ima pravico sedaj oziroma koliko let je doba, ko zadeva zastara, če sosed ne odreagira na postavitev objekta.


 

(NN)


ODGOVOR:

Objekt je postavljen nezakonito, zato takšna kršitev ne zastara. Lahko pa pred pristojnim sodiščem vložite tožbo zoper soseda, za izdajo soglasja ter v tožbi opredelite stanje (torej, da je bil sosed z gradnjo in pogoji gradnje seznanjen in da kljub temu, da je to možnost ves čas imel, vse do sedaj gradnji ni ugovarjal). V tožbi bo potrebno izkazati tudi nesorazmerne stroške, ki bi nastali z umikom objekta.

 

Nataša Berghaus, univ. dipl. prav.

ePravnik d.o.o.

21.06.2016 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog