Vprašanja -



Fasada in atrij

VPRAŠANJE:

Moja mama stanuje v bloku, kjer bodo delali fasado. Ima cca. 4 kvadratne metre atrija, ki si ga je sama, na svoje stroške uredila. Je zidan z dveh strani in z roletami, pleksi streho in na sprednji strani delno odprt. Z balkonskimi vrati in okni je ločen od stanovanja- kot balkon. Letos pa nameravajo delati fasado in so ji izvajalci in upravnik rekli, da mora na svoje stroške ves atrij podreti, zidano, streho...da bodo postavili oder in lahko delali. V prvotno stanje bi ga morala zopet na svoje stroške postaviti sama. Meni se to zdi nesprejemljivo in bi prosila za vašo pomoč. Atrij je v etažni lastnini vpisan pod njeno lastnino in mislim, da ji ni potrebno atrija porušiti. Prebrala sem, da ji ni potrebno rušiti strehe, da bi delavci lahko postavili oder, saj lahko delajo z žerjavom. Da ji ni potrebno dovoliti vstop delavcem, razen, če ji ponudijo odškodnino za uporabo atrija in seveda plačajo tudi rušenje atrija in postavitev v prvotno stanje. Kar pa nima smisla in bi bil žerjav cenejši. Ne gre se za nagajanje ali onemogočanje izvedbe, le ureditev atrija je bila zelo draga in v primeru rušenja bi nastali zanjo nesprejemljivi stroški. Strašijo jo, da bodo drugače nastali problematični pasovi, kar pa ne verjamem, saj bo le na dveh mestih 5x20 cm za 5cm manj izolacije, s tem, da zdaj nimajo problemov z vlago. Prosim za vaše mnenje.
In še eno vprašanje: ali se atrji šteje v kvadraturo stanovanja pri fasadi? Če se, je korekcijski faktor 0,25? Njej ga ne upoštevajo. Moje mnenje je, da kvadrature njenega atrija ne bi smeli šteti k fasadi, ker ga ne bodo izolirali. Ima namreč samo 50 cm visoko zidano ograjo, višje pa rolete in pleksi steklo ter nadstrešek iz pleksi stekla. Nima stranskih sten in stropa kot drugi na balkonih, ki pa bodo izolirani.
 

(SAM)


ODGOVOR:

Za odgovor na vprašanje glede rušenja atrija bi bilo potrebno vedeti ali je vaša mama pri postavitvi strehe atrija pridobila soglasje vseh ostalih etažnih lastnikov za poseg v nepremičnino. V primeru, da mama takšnega soglasja nima, je objekt (streho) potrebno podreti. V primeru, da takšno soglasje ima, pa je potrebno sklicati izredni sestanek etažnih lastnikov, na katerem naj se izpostavi, da bo ob urejanju fasade prišlo do dodatnih stroškov na njenem delu in predlaga rešitve (drugačna izvedba del).

Korekcijski faktor za atrij se ne uporablja v takšnem smislu kot ga navajate, ampak kot izračun talne površine, pri izračunu fasade pa se upoštevata višina in obseg zgradbe. V primeru, da želite del površine fasade izvzeti lahko o tem prav tako obvestite na izrednem sestanku etažnih lastnikov in pridobite njihovo soglasje.

 

Nataša Berghaus, univ. dipl. prav.

ePravnik d.o.o.

 

21.06.2016 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog