Vprašanja -



Privoljenje matere

VPRAŠANJE:

Mati se je po večih letih trpljenja pod vsakodnevnimi psihičnimi pritiski iz strani svojega alkoholu podvrženega sina, ki se je brez materinega dovoljenja pred leti, po očetovi smrti vselil v spodnjo etažo njene hiše, odselila v varovano stanovanje, v katerem plačuje najemnino z vsemi ostalimi bivalnimi stroški.
Mati je že nekaj let pred tem poskušala prodati hišo v kateri je prebivala, in jaz kot njena hčerka in moj mlajši brat sva jo pri tem podprla, ker sva želela, da starost preživi v mirnem okolju. Starejši brat, ki je bil v hiši samovoljno vseljen, pa ni pristajal na prodajo in trdil, da tega ne bo nikoli podpisal, čeprav ima stanovanje v Ljubljani (kupili so mu ga starši v zameno za znesek kredita, ki jim ga je prepustil), ki ga oddaja v najem. Tu mama priznava, da je naredila takrat z očetom napako, ker sta to tako naredila.
Brat ima zaradi zaradi dolgoletne zlorabe alkohola psihične težave, ki pa jih nikoli nismo mogli dokazati, ker zdravniško niso potrjene.
Po očetovi smrti je od hiše vsakemu od otrok pripadala 1/8 vrednosti hiše, materi pa polovica po očetu in 1/8, to je 5/8.
Ker nismo videli druge možnosti, da bi imela mati vsaj minimalno možnost, da si omogoči morebitno finančno pridobitev od hiše, v primeru, da bo oskrba v domu ostarelih zahtevnejša in s tem dražja, smo preko odvetnika mama, jaz in mlajši brat sprožili postopek prodaje hiše na dražbi. Postopek je vložen že poldrugo leto.
Kaj se zgodi v primeru, če mati v času pred dokončanim postopkom pri odvetniku, umre? Ali se s tem postopek pri odvetniku ustavi, seveda s plačilom stroškov, ki bodo do takrat nastali, ali se nadaljuje?

(Tabita)


ODGOVOR:

V primeru smrti bodo v pravni položaj matere vstopili njeni dediči (otroci), tako, da se bo postopek dražbe nadaljeval.

Nataša Berghaus, univ. dipl. prav.

ePravnik d.o.o.

 

16.05.2016 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog