Vprašanja -



Zemljiška knjiga

VPRAŠANJE:

Eno leto nazaj smo kupili stanovanje v večstanovanjski hiši, ki sestavlja 6 stanovanj ter 2 skupna prostora.hiša je bila grajena pred 1967, natančno 1938, obnovljena leta 2008, tudi obnova fasade in strehe, v zemljiški knjigi je vse vpisano, tudi mi smo se vpisali kot lastniki. vsi števci so ločeni razen vode, zdaj smo podali predlog na vodovod za dodelitev vsaki stanovanjski enoti svoj števec, vendar zahtevajo potrdilo oziroma uporabno dovoljenje od upravne enote. ko smo podali zaprosilo na upravno enoto smo dobili odgovor, da oni ne posedujejo nobene dokumentacije glede hiše, ter da sploh ni v takih obsegih kot je in da ni objekt več stanovanjski. nič nam več ni jasno. stanovanje je vpisano v zemljiško knjigo z vsemi kvadrati in celo z obema terasama- vse štima tako kot je v naravi, ter vsa druga stanovanja so glih tako vpisana, tudi hiša je v zemljiški knjigi vpisana kot večstanovanjska. nič nam ni jasno. ali gre za korupcijo na višji inštanci ali gre za kaj drugega? Ne vemo kako je lahko vse v zemljiški knjigi a upravna enota ne ve nič???

(boki)


ODGOVOR:

Najbrž gre le za kakšno neskladje oziroma za posledico tega, da v postopku etažiranja stavbe nek del postopka ni bil izpeljan v celoti, tako, da so evidence Upravne enote kasneje ostale neskladne z zemljiško knjigo. Predlagam, da na Upravni enoti sprožite postopek za uskladitev evidenc, kateremu predložite zemljiškoknjižne izpise posameznih delov (stanovanj) ter predlog za vzpostavitev etažne lastnine (če ga nimate, so podatki o spisu navedeni na zemljiškoknjižnem izpisu). Po zaključenem postopku vam bo Upravna enota izdala vsa potrebna potrdila.

Nataša Berghaus, univ. dipl. prav.

ePravnik d.o.o.

16.05.2016 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog