Vprašanja -



Ara

VPRAŠANJE:

Kupil sem stanovanje in dal zanj aro. Določili smo datum končnega plačila. Banka pa je zamudila in povedala, da bo čez 10 dni izplačala vse do konca. Zdaj ne vem kakšen je postopek z aro, če se prodajalec odloči razveljaviti pogodbo in ne bo počakal še par dni.

(božo)


ODGOVOR:

Pravice prodajalca, vezane na zamudo pri plačilu kupnine, so določene v prodajni pogodbi. Za zamude krajše od 30 dni, je v praksi ponavadi določeno zgolj plačilo zamudnih obresti. V primeru, da je zamuda vezana na možnost odstopa prodajalca od pogodbe (in s tem izgubo že vplačane are), pa predlagamo, da ravnate v skladu s pogodbo, tako da:

  • Pridobite od banke potrdilo o plačilu kupnine,
  • Prodajalca pisno obvestite o zamudi ter predložite dokazilo banke,
  • Predlagate sklenitev aneksa o podaljšanju roka plačila.

Lep pozdrav!

Nataša Berghaus, univ. dipl. prav.

ePravnik d.o.o.

05.11.2015 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog