Vprašanja -



Atrij in rezervni sklad

VPRAŠANJE:

Ali se lahko atrij prišteje k izračunu površine za rezervni sklad, glede na to, da ima svojo parcelno številko?

(Andrej)


ODGOVOR:

Pravilnik o merilih za določitev prispevka etažnega lastnika v rezervni sklad in najnižji vrednosti prispevka, določa, da se kot merila za določitev prispevka upoštevajo:

  • površina stanovanja,
  • starost večstanovanjske hiše in
  • rekonstrukcija večstanovanjske hiše.

Podatek o površini posameznega dela pridobi upravnik na podlagi opravljenega točkovanja iz zapisnikov o ugotovitvi vrednosti stanovanj, izdanih na podlagi predpisa, ki ureja merila za ugotavljanje vrednosti stanovanj in stanovanjskih stavb za potrebe določanja neprofitnih najemnin (upošteva se bruto površina).

Pri izračunu površine stanovanja se uporablja standard SIST ISO 9836, kazalnik 5.1.7. Uporabna popravljena neto tlorisna površina stanovanja za izračunavanje neprofitne najemnine po tem pravilniku se izračuna tako, da se površine prostorov za pripravo hrane, osebno higieno, bivanje in spanje pomnožijo s korekcijskim faktorjem 1, za pomožne prostore pa se površine pomnožijo s temi korekcijskimi faktorji:

– balkon, odprta terasa                     0,25

– loža                                      0,75

– pokrita terasa ali balkon                 0,50

– shramba izven stanovanja                  0,75

– klet ali drvarnica v zidanem objektu      0,50

– lesena drvarnica                          0,25

– garaža v stavbi ali izven stavbe          0,50


Atrij se torej (v primeru, da ne gre za odprto ali pokrito teraso) pri izračunu površine stanovanja za določitev prispevka etažnega lastnika v rezervni sklad ne upošteva.

Nataša Berghaus, univ. dipl. prav.

ePravnik d.o.o.
 

14.10.2015 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog