Novice - Prireditve

novica

Kmalu 20. ljubljanski pohištveni sejem z novimi idejami za osvežitev doma

Kmalu 20. ljubljanski pohištveni sejem z novimi idejami za osvežitev doma
Objavljeno dne 26.10.2009

Dom lahko osveži že nov šopek v vazi ali prebeljena stena, nova svetila, drugačna zofa,… Do novih zamisli za osvežitev doma pa lahko pridemo tudi z obiskom Ljubljanskega pohištvenega sejma, ki letos praznuje že 20. rojstni dan. Njegova vrata bo na Gospodarskem razstavišču v torek, 3. novembra, ob 11. uri slovesno odprl predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk. O tem, kaj letošnji šestdnevni sejem ponuja obiskovalcem in v čem so njegove posebnosti ter pomen, smo se pogovarjali z Marjano Lavrič, vodjo Službe za odnose z javnostmi na Gospodarskem razstavišču.

Zaupala nam je, da je glavni namen pohištvenega sejma pokazati novosti in trende proizvajalcev pohištva in stanovanjske opreme ter dosežke in zamisli industrijskih oblikovalcev in arhitektov. Navzočnost protagonistov pohištvene industrije lahko pozitivno prispeva k promociji in prepoznavnosti enih in drugih in pri njihovem prodoru na nove trge. Pohištveni sejem odseva stanje v pohištveni industriji in spreminja našo zavest o pomenu oblikovanja tudi s programom ob sejmu in s predstavitvijo ter nagrajevanjem inovativnih in ustvarjalnih dosežkov v lesno-predelovalni industriji. Je vez med predstavniki industrije in oblikovalci.

Sejem tudi letos zaseda vse prostorske zmogljivosti Gospodarskega razstavišča, ki jim bodo dodali še tri montažne dvorane. S privlačnim razstavnim programom in obsejemskimi dejavnostmi privablja zadnja leta okoli 50.000 obiskovalcev, kljub dejstvu, da za slovensko pohištveno industrijo ne moremo ravno reči, da je v razcvetu. Razstavljavci prihajajo na sejem, ker vedo, da bo večina ponudnikov pohištvene industrije tam in da bo vsak želel predstaviti svoje zadnje dosežke. Tako je sejem pomemben dogodek tudi za stroko, seveda pa ga še posebej priporočajo tistim obiskovalcem, ki si ustvarjate novi dom ali pa si ga želite osvežiti.

Mnogi obiskovalci bomo v času med 3. in 7. 11. (med 9:45 in 19:30) ter 8. 11. (med 9:45 in 17.30) prišli na Gospodarsko razstavišče zaradi tradicije, ki jo ima sejem ali iz radovednosti, da bi videli, kaj ponuja pohištvena industrija, katere novosti in trende prinaša. Redna vstopnica za odrasle stane 7,00 €. Otroci od 7. do 16. leta, dijaki, študenti, upokojenci plačajo za vstopnico 5,00 €. Za otroke do 7. leta starosti in invalide na vozičkih ter njihove spremljevalce je vstop brezplačen.

Nikjer drugje v Sloveniji ni zbranih toliko proizvajalcev na enem mestu. Skupaj se letos predstavlja 326 podjetji iz 24 držav. Novost letošnjega sejma je predstavitev 17 podjetij s področja urejanja doma in njegove okolice, ki so se pred dobrim letom poimenovali kot skupina Vila Bravum. Skupina v paviljonu Jurček predstavlja sodobno domovanje. Obiskovalci se bomo lahko sprehajali iz enega ambienta v drugega, kot bi hodil skozi stanovanje ali hišo. Da se bomo lažje znašli, bomo ob nakupu vstopnice prejeli sejemski katalog, ki je letos vsebinsko bogatejši, in nagradni kupon, s katerim lahko sodelujemo na žrebanju za nagrade, ki so jih prispevali razstavljavci.

Inovativnost in oblikovanje v slovenski pohištveni industriji

Tudi letos mednarodna komisija izbira Deset najboljših in med njimi določi najboljšega med najboljšimi, torej izbrane izdelke za nagrade, ki jih za inovativnost in ustvarjalnost izdelkov podeljuje Gospodarsko Razstavišče. Priznana mednarodna imena v komisiji dajejo najboljšim dosežkom na področju funkcionalne, tehnološke ter likovne kakovosti še večji pomen, hkrati pa želi Gospodarsko Razstavišče kot organizator internacionalizirati svojo prireditev in jo dvigniti na višjo raven. Zmagovalce si bo mogoče ogledati na posebni razstavi v Avli dvorane Kupola, od 11. do 30. novembra pa tudi na samostojni razstavi v Desnem atriju Mestne hiše.

Nagrade Deset najboljših se podeljujejo za izdelke in sistemske rešitve, ki so inovativne in kreativne ter najbolje združujejo funkcionalnost ter tehnološko in likovno kakovost. Člani komisije, ki ji predseduje Vladimir Pezdirc, redni profesor na Akademiji na likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, so: Steve Diskin, ZDA, Isabel Herault, Francija, Špela Hudnik, Slovenija, in Thomas Machhörndl, Avstrija. Častni predsednik komisije je Janez Koželj, redni profesor na Fakulteti za arhitekturo na Univerzi v Ljubljani. Že tradicionalno bodo podeljene tudi priznanja za najlepši razstavni prostor, nagrada Zlata vez, ki jo podeljujeta Gospodarsko razstavišče in Združenje lesne in pohištvene industrije pri GZS, Zlata plaketa revije Naš dom ter priznanje za dosežke na področju oblikovanja Društva oblikovalcev Slovenije.

Poleg ponudbe razstavljavcev in posebej razstavljenih eksponatov nagrajencev Desetih najboljših, bomo lahko tudi spremljali ustvarjalnost študentov obeh visokih šol, ki odločilno prispevata k profilu prihodnjih strokovnjakov s področja oblikovanja. Svoja dela bodo postavili na ogled na dveh razstavah: Oblazinjeno sedežno pohištvo za poslovni prostor (Fakulteta za arhitekturo) v dvorani Kocka in Projektiranje študijskega delovnega mesta (Akademije za likovno umetnost in industrijsko oblikovanje) v Marmorni dvorani. Prva razstava predstavlja rezultate delavnice, katere temeljni namen in cilj je bil študentom ponuditi znanja s področja industrijskega oblikovanja. Na delavnici so se seznanili s teoretskimi spoznanji in pristopi k praktičnemu reševanju konkretnih problemov oblikovanja oblazinjenega pohištva, namenjenega sedenju. Želja je bila izdelati praktičen, oblazinjen stol, ki išče poudarke v identiteti slovenskega oblikovanja. Druga razstava pa predstavlja rezultate projekta, pri katerem je skupina študentov 2., 3. in 4. letnika analizirala študijski proces, individualne in skupinske oblike dela in delovnih orodij na podlagi idejnega projekta za načrtovano gradnjo umetniških akademij v Ljubljani. Cilj naloge je bil zasnovati ergonomsko delovno mesto, ki se fleksibilno prilagaja prostoru.

Ob sejmu tudi živahen program

Sejem bodo tudi tokrat spremljala številna predavanja, okrogle mize in posveti s področja lesno predelovalne industrije. Arhitekturni dialog, ki ga verjetno že dobro poznate, bo prisoten vse dni na sejmu.

Posebej velja izpostaviti okroglo mizo Kako do dodane vrednosti v pohištveni industriji, ki bo 3. novembra ob 15. uri. Vodila jo bo Violeta Bulc iz podjetja Vibacom. Na njej bodo sodelovali priznani slovenski oblikovalci, arhitekti in podjetniki: Nika Zupanc, industrijska oblikovalka; Matej Feguš, direktor podjetja Donar d.o.o.; Tina Lozej, vodja razvoja in marketinga v Meblo Jogi d.o.o. Nova Gorica; Primož Petrič, direktor prodaje v podjetju Pobles d.o.o. in Miha Klinar, solastnik in kreativni direktor za področje industrijskega oblikovanja v podjetju Gigodesign d.o.o. ter Janez Smrdelj, izredni profesor na Akademiji za likovno umetnost. Inovativnost (od oblikovanja do tehnološke dovršenosti) je pri razvoju pohištvene industrije nujno potrebna. Cilj okrogle mize je ugotoviti, kako naj bi slovenska pohištvena industrija te parametre upoštevala pri svojem delu.

Urša Černivec

Več informacij o sejmu >>

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog