Prireditve

Ali je kaj trden most!?

22.04.2014 - 24.04.2014, Maribor

Tekmovanje študentov tehniških strok v izdelavi najnosilnejšega mostu iz špagetov in lepila.

»Kakor kamen, skala, kost« na zgornje vprašanje odgovorijo otroci, študenti gradbeništva in drugih tehniških strok pa med 22. in 24. aprilom odgovor na zgornje vprašanje oblikujejo, preračunavajo, preizkušajo, izdelujejo … iz špagetov.   Ali je kaj trden most? je namreč tekmovanje študentov tehniških strok v izdelavi najnosilnejšega mostu iz špagetov in lepila, ki ga letos že petič zapored organizira Društvo študentov Fakultete za Gradbeništvo UM. Ekipe – letos se jih bo pomerilo kar dvanajst, tri tudi iz tujine – morajo v treh dneh iz špagetov in lepila izdelati most, ki prenese največjo obtežbo. Na videz preprosta naloga postane pravi izziv šele štirinajst dni pred začetkom tekmovanja, ko so ekipe seznanjene s konkretnimi podatki o mostu: njegovo dolžino, višino, načinom obteževanja ipd. Časa za pripravo ni veliko. Svojo iznajdljivost, znanje in spretnost pa morajo študenti uporabiti in prikazati v slabih treh tekmovalnih dneh.

Tekmovanje se je pričelo že danes, zaključna prireditev, ki pa je najbolj zanimiva za širšo javnost in novinarje, pa se bo odvijala 24.4. 2014 ob 14.00 uri v Dvorani Boruta Pečenka.

Zadnji dan tekmovanja (četrtek, 24. 4.) je namenjen preverjanju nosilnosti izdelanih mostov. Vsak most je postopno obremenjevan, dokler se ne zruši. Zmaga najnosilnejši most oziroma most, ki prenese največjo obtežbo. Nagrajena pa je tudi ekipa, ki po mnenju občinstva izdela najatraktivnejši most. Ob mamljivih nagradah, predvsem praktično uporabnih, je zanimanje za tekmovanje veliko, k dobremu razpoloženju tekmovalcev pa pripomorejo tudi organizirani ogledi Maribora, pokušanje štajerskih dobrot in študentski zabavni večeri.  

Čeprav je organizacija tekmovanja v celoti v rokah študentov, strokovno pomoč z veseljem nudijo tudi predavatelji fakultete in uveljavljeni inženirji gradbeništva (viš. pred. Viktor Markelj, u. d. i. grad., viš. pred. Marjan Pipenbaher, u. d. i. grad.). Odgovornost za izvedbo tekmovanja sta letos prevzela Gregor Trlep in Mitja Beber, študenta Gradbenih konstrukcij magistrskega študijskega programa. Vse meritve nosilnosti pa bo izdelal izr. prof. Andrej Štrukelj. 

Četudi se slovensko gradbeništvo že nekaj let sooča s krizo, pa tovrstni projekti dokazujejo, da bodoči inženirji gradbeništva projektirajo in gradijo svetlejšo prihodnost – pa čeprav samo iz špagetov.  

Veseli bomo vašega odziva!  

Kontakt in informacije: Gregor Trlep, [email protected], 041 330 435041 330 435
Organizator: Društvo študentov Fakultete za Gradbeništvo UM
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog