Novice - Energetska izkaznica

novica

Energetske izkaznice in domine, poznavalci jih sestavljajo

Energetske izkaznice in domine, poznavalci jih sestavljajo
Objavljeno dne 15.12.2014

Energetska izkaznica stavbe je v zadnjem letu najbolj osovražena javna listina. Kot da je to nepotrebno breme za lastnike, nevarnost za kupce in ovira za delo nepremičninskih posrednikov. Proti so se izrekli mnogi, tudi združenja lastnikov nepremičnin, najemodajalcev, potrošniška organizacija, nepremičninski posredniki in upravniki večstanovanjskih stavb, celo državni svet je bil proti. Tudi država, ki jo uvaja, se obnaša do nje kot do grdega račka, edino sporočilo javnosti je zagrožena kazen za kršitelje.

V EU je precej drugače. Tam, kjer so bile energetske izkaznice korektno predstavljene, so lastniki nepremičnin spoznali njihove prednosti in jih sprejeli. Začelo se je pred 21. leti, ko je EU z direktivo uvedla certificiranje stavb. Od leta 2006 dalje so postale izkaznice obvezne, od leta 2010 pa veljajo nove, strožje zahteve. Pri nas smo vse zamudili. Uvedbo certificiranja leta 1993 je Slovenija prespala, takrat so se začela pridružitvena pogajanja, ni še bil čas za izpolnitev obvez. Šele sredi leta 2013 so bile podeljene prve licence izdelovalcem, v začetku leta 2015 pa naj bi država začela kaznovati kršitelje. Še vedno pa nas država ni informirala o koristih in prednostih, ki jih prinaša energetsko certificiranje stavb.

Določena sta dva načina izdelave energetskih izkaznic. Za poslovne stavbe, kjer je raba stavbe skladna s projektnimi pogoji, se izdela merjeno izkaznico z navedenimi lastnostmi in priporočili. Za stavbe, ki nimajo točnih podatkov o rabi energije in za stanovanjske stavbe, kjer je raba energije odvisna od toplotnega udobja stanovalcev, se izdela računsko izkaznico, ki temelji na podatkih toplotnega ovoja stavbe. Ob izdelavi energetske izkaznice opravi izdelovalec enostaven pregled stavbe in dokumentacije, preveri točnost podatkov in naredi izračun. Izkaznica prikazuje dejansko specifično rabo energije za ogrevanje, rabo primarne energije in emisije CO2 ter prikaz referenčne vrednosti, pomembna pa so tudi priporočila za stroškovno upravičene izboljšave energetske učinkovitosti stavbe. Če je mogoče, se lahko izdela energetska izkaznica za del stavbe.

Od vseh skupaj je odvisno, ali bo energetska izkaznica koristna listina, ki bo poučila lastnika o energijskih lastnostih stavbe in o primernih ukrepih v povečanje energijske učinkovitosti ali bo postala odvečen kos papirja. Skupaj s pregledi ogrevalnih in hladilnih sistemov ter dimnikarskimi pregledi bi lahko dala točno stanje stavbe, kakovosti bivanja, oceno rabe energije in priporočila za stroškovno optimalno vzdrževanje. Vsa ta dokazila, sestavljena kakor domine, bi omogočila kakovostno bivanje z minimalnimi stroški. Še več, z energetsko izkaznico lahko kontrolirate izdatke ogrevanja v večstanovanjskih stavbah, ki so po uvedbi delilnikov in slogana »Plačam, kolikor porabim« postali nepregledni.

Kaj ima lastnik stanovanja od energetske izkaznice? Prikazana je kontrola stroškov ogrevanja, ki so zaradi uvedbe delilnikov postali povsem nepregledni in nepredvidljivi. Stanovalec večstanovanjske stavbe ne ve, koliko toplote dobi skozi radiator v kurilni sezoni in koliko je ta toplota vredna. Iz energetske izkaznice je razvidna potrebna letna topota za ogrevanje, recimo 120 kWh/m2a za stavbo razreda učinkovitosti E. Za ogrevanje 20 m2 velike sobe ustreza radiator moči 1 kW. Računska letna količina toplote, ki jo radiator lahko odda v prostor, se enostavno izračuna glede na temperaturne značilnosti kraja, temperaturo ogrevanja in moč radiatorja; v toplejših zimah malo manj, v hladnejših malo več. Primer za Ljubljano: temperaturni primanjkljaj 3.300 dan stopinj, računska zunanja temperatura -13°C, sobna temperatura 20°C, moč radiatorja 1 kW. Največja letna količina toplote, ki lahko v enem letu vstopi v prostor skozi ta radiator, je 2.400 kWh. Pri daljinskem ogrevanjem s ceno toplote po 6 centov je letni strošek 144 €. Kdor greje na povprečno temperaturo 21°C, se mu cena poveča na 150 €. Varčnež ogreva na 18°C in porabi za 120 €, kdor pa ogreva na 24°C, porabi za 180 € toplote. Dejanska raba energije je lahko nižja zaradi milih zim, nekaj pa stroške znižajo termostatski ventili, ki preprečujejo pregrevanje prostorov. Manjša odstopanja od teh zneskov so dopustna, pri večjih pa je nekaj narobe. Če v te stavbi za stanovanje, ki meri 60 m2, letno plačate več kot 450 € ogrevanja, ste lahko prepričani, da je nekaj narobe. Takoj obiščite strokovnjaka, da vam svetuje za ureditev stanja.

Seveda pa vse stavbe ne potrebujejo energetskih izkaznic. Preverite, če jo vaša stavba potrebuje.

Matjaž Valenčič,
neodvisni energetski strokovnjak

Seznam izdajateljev energetskih izkaznic s kontakti si lahko ogledate tudi na Nepremicnine.net >>

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog