Novice - Cene nepremičnin

novica

Primerjava gibanja cen stanovanj in plač v Ljubljani 2004-2010

Objavljeno dne 12.08.2010

V obdobju po juniju 2008 so cene stanovanj v Ljubljani dosegle vrhunec, na trgu pa je prišlo do velikih sprememb. V prvi fazi so ljudje prenehali kupovati stanovanja, ker so bila predraga, število sklenjenih prodaj se je močno zmanjšalo in cene so padle. V drugi polovici lanskega leta se je število sklenjenih poslov začelo počasi povečevati, ustavilo pa se je tudi intenzivno padanje cen. Nakupna sposobnost in pripravljenost sta, med drugim, odvisni tudi od višine prihodkov potencialnih kupcev in cen stanovanj. V zadnjih nekaj četrtletjih je prišlo do sprememb v razmerju med neto plačo in ceno stanovanj.

Med seboj smo primerjali gibanje povprečne oglaševane cene stanovanj v Ljubljani in gibanje povprečne neto plače v Ljubljani. Primerjavo smo naredili za obdobje od vključno marca 2004 do vključno marca 2010 na osnovi indeksov s stalno osnovo, pri čemer smo za osnovo vzeli stanje marca 2004. Za to obdobje smo imeli dostopne podatke o cenah stanovanj in podatke Statističnega urada RS o neto plači.

Slika: Gibanje povprečne oglaševane cene stanovanj v MO Ljubljana in povprečne neto plače v MO Ljubljana, indeksi s stalno osnovo marec 2004 (vir: SURS, SLONEP.net, lastni preračun)

Primerjava cen stanovanj in plač

Gibanje je cen in plač je bilo usklajeno od marca 2004 do sredine leta 2005. Nato je sledila bolj intenzivna rast cen stanovanj, ki se je zaključila sredi leta 2008. Intenzivno padanje, ki je sledilo, se je ustavilo sredi junija 2009, nato pa so bile cene bolj ali manj stabilne. Povprečna neto plača je ves čas izkazovala rast s sezonskimi nihanji. Marca 2010 je bilo razmerje med povprečno oglaševano ceno in povprečno neto plačo skoraj enako kot marca 2004.

Vrnitev razmerja med povprečno ceno stanovanj in neto plačo na raven iz leta 2004 bo zagotovo v neki meri vplivalo na nakupno pripravljenost in sposobnost potencialnih kupcev.

SLONEP.net

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog