Novice - Gradbeni materiali

Oglasno besedilo

Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta

Objavljeno dne 07.01.2019

Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico – z nakupom gradbenih materialov preko spleta lahko konkretno prihranite! Izkoristite torej zagnanost, ki pride s pričetkom novega leta in zagrabite priložnost, da se obnove dokončno zares lotite.

Vsak, ki se je gradnje in temeljite prenove že kdaj lotil, dobro ve, da je začetna priprava ključnega pomena. Pred pričetkom prenove je potrebno narediti konkreten načrt, ki naj poleg časovnice obnove vključuje tudi pregled trga gradbenih materialov in konkretne stroškovne cilje. Na tak način boste lahko realistično potegnili vzporednico med pričakovano podobo doma, željami, potrebami in dejansko finančno zmogljivostjo gospodinjstva. 

Cene gradbenih materialov pri različnih ponudnikih lahko močno nihajo. Kadar se pri prenovi odločimo za pomoč zunanjih izvajalcev, nam veliko ponudnikov gradbenih del v ceno prenove vračuna tudi lasten material. Res je sicer, da izvajalec gradbenih del pri nabavi gradbenega materiala plača zgolj 9,5% davek na dodano vrednost, medtem, ko država zasebnike oklesti za kar 22% vrednosti. Veliko posameznikov se kljub temu odloči, da se bodo nakupa gradbenih materialov lotili sami ali po posvetu z zunanjimi izvajalci.

V tej točki je prav, da se dotaknemo prednosti nakupovanja gradbenih materialov prek spleta, ki nam lahko prinesejo tudi do 30 ali več odstotni nakupni prihranek. Številni izkušeni spletni uporabniki se načrtovanja obnove lotijo tako, da najprej na primerjalniku ponudb Ceneje.si enostavno in hitro primerjajo ponudbe gradbenih materialov številnih trgovcev in vseh cenovnih razredov. V nadaljevanju si lahko bolj natančno ogledate, katere gradbene materiale je dobro vključiti v načrtovanje prenove doma in katere od njih lahko na spletu dobite po občutno nižjih cenah.

Splošni gradbeni materiali

Ključni gradbeni materiali morajo biti nujno kakovostni, saj delujejo kot ogrodje postavljenemu sistemu in se na njih dolgoročno ne splača varčevati. Poceni prenova običajno namreč kaj kmalu pokaže znake obrabe, saniranje nastalih posledic pa vas lahko stane veliko več, kot nakup kakovostnejšega gradbenega materiala v samem startu.

To najbolj pride do izraza pri temeljiti prenovi doma, ki vključuje betoniranje in zidanje novih sten, za kar potrebujemo zajetno količino cementa, malte, ometa, pri prenovi strešne kritine, obnovi fasade ali dodatnem nameščanju izolacije, pri postavljanje nadstreška pred hišo in podobno. Sem sodijo tudi številna lepila, tesnila, izravnalne in fugirne mase, ki pa se uporabljajo pri vseh gradbenih fazah. Osnovni gradbeni material je mogoče enostavno kupiti tudi preko spleta, priporočljivo pa je, da se pri načinu dostave odločite za osebni prevzem, saj transport splošnih gradbenih materialov lahko doprinese tudi do 5% ali 10% k skupni vrednosti materiala.

Zaključni gradbeni materiali

Med zaključne gradbene materiale spadajo zidarski, slikopleskarski materiali in številne talne ter stenske obloge. Tudi pri nakupu ometov in estrihov ni priporočljivo varčevati, saj kljub temu, da se jih običajno uporablja šele v 4. gradbeni fazi, tvorijo temeljne gradbene materiale. Nakupovanje slikopleskarskih materialov, kot so barve, laki, olja, premazi, spreji in razredčila, je preko spleta še posebej enostavno, nikar pa ne pozabite tudi na ustrezen pleskarski pribor, kot so čopiči, lopatice, valji in zaščitni trakovi. Dostava takšnih izdelkov je sorazmerno poceni, poleg tega pa nam spletni nakup vzame veliko manj časa, kot običajno obiskovanje nakupovalnih centrov.

Med pomembnejše odločitve, ki jo moramo sprejeti pri prenovi doma, spada tudi pravilna izbira talnih in stenskih oblog. Nakup zahteva tehten premislek, talne ter stenske obloge pa morajo poleg lepega videza združevati tudi številne druge kvalitete (prijaznost do okolja, dolga življenjska doba, enostavna montaža in morebitna demontaža). Možnosti pri izbiri talnih oblog je sicer veliko, želje posameznikov pa se močno razlikujejo. Številni posamezniki še vedno prisegajo na debelejše lesene talne obloge, kot je parket, trendi pa se v zadnjem desetletju močno nagibajo k izbiri za montažo bolj enostavnih talnih podlog, kot so laminatne obloge, vinilne obloge in keramične ploščice.

Inštalaterski materiali

Ko beseda nanese na inštalaterska gradbena dela, se običajno še najbolj zagretemu amaterskemu gradbeniku zaleti v grlu. Pogosto prav pri nameščanju električnih in vodovodnih inštalacij potrebujemo pomoč strokovnjaka, prav tako pa je tudi samostojno nakupovanje inštalaterskih materialov za nepoznavalce nekoliko bolj zapleteno. Ravno zato je pomembno, da se spletnega nakupa takšnega materiala lotimo premišljeno, temeljito pregledamo ponudbo v številnih spletnih trgovinah in šele nato sprejmemo nakupno odločitev. Nakupovanje takšnega materiala pa ni le zahtevno, temveč tudi časovno zamudno, zato spletni nakup vseh izdelkov na enem mestu lahko prenovi doprinese velik časovni prihranek.

Pri nakupu inštalaterskih gradbenih materialov najprej pomislimo na številen elektro material, kot so električni kabli, vodniki, podaljški, razdelilci, različni merilni instrumenti, razdelilne omarice in doze, varovalke in vtičnice. Pozabiti ne smemo niti na elektrotehnične komponente, ki pa jih v grobem razdelimo na 3 glavne sklope: na dajalnike informacij, kot so tipkala, senzorji, stikala, na aktivne komponente, kot so usmerniki, diode, integrirana vezja, napetostni regulatorji in na elemente za izdelavo logičnega vezja, kot so časovniki, releji in elektromagnetni ventili. Pozabiti ne smete niti na številne akumulatorje in baterije ter izdelke za avtomatizacijo, kot so merilna tehnika, pogonska tehnika in različni krmilniki.

Med inštalaterske gradbene materiale spadajo tudi vodovodne inštalacije, številni pa poleg prištevajo tudi sanitarno keramiko. Med vodovodno inštalacijo štejemo vodovodne cevi, vodovodni pribor, hidroforje, hidropake in izdelke za odvodnjavanje ter mehčanje vode. Po namestitvi ključnih vodovodnih inštalacij pride na vrsto nakupovanje sanitarne keramike, ki je prek spleta veliko bolj enostavno in zabavno, tudi tukaj pa je potrebno biti pozoren na kakovost in vzdržljivost materiala. Med sanitarno keramiko prištevamo bideje, tuš kabine, kopalne kadi, WC školjke in številne kopalniške armature.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog