Novice - Delo v gozdu

novica

11. evropsko prvenstvo mladim slovenskim gozdarjem prineslo ekipno zmago

Objavljeno dne 01.06.2012
Svoje znanje so morali v treh dneh izkazati v strokovnem in tehničnem delu, njihova tekmovanja pa so s premiernim nastopom v Sloveniji popestrili tudi športniki Stihl Timbersports, ki so s svojimi posebnimi »štilaricami« še dodatno ogreli ozračje na samem prizorišču pred PTC Primorko v centru Postojne.

Mladi gozdarji so tekmovali v šestih disciplinah. V strokovnem delu je tekmovanje potekalo na 3 km dolgem orientacijskem teku s 16 točkami, kjer so morali mladi gozdarji izkazati svoje znanje o poznavanju gozda. Na vsaki točki so morali izmeriti in izračunati posamezne gozdarske parametre ali pa prepoznati drevesne in živalske vrste, vrste lesov, gozdne škodljivce ter bolezni drevja.



V tehničnem delu, ki obsega 5 disciplin, so morali dokazati svoje znanje v tehniki dela z motorno žago, kot je menjava verige in obračanje meča, da bi bila žaga nared za naslednjo disciplino - kombiniran rez. Pri tej disciplini gre za kombinirano žaganje dveh različno visokih in v nasprotno stran obrnjenih hlodov, tekmovalec pa mora z vsakega odrezati kolut. Če kolut ne pade na tla ter če se rezi ne ujemajo, tekmovalec ne dobi točk, pomemben pa je tudi čas izvedbe. Pri disciplini precizni rez sta dva hloda prekrita s plastjo vlažne žagovine, ki tekmovalcu narekuje pazljivost pri rezanju kolutov ob nedovoljenem stiku verige z deskami, podloženimi pod hlodi. Zasek in podžagovanje zahtevata polno zbranost tekmovalca, ki izvaja simulacijo podiranja drevesa, ta pa mora pasti v pravo smer pod določenim kotom. Zadnja disciplina je kleščenje, kjer mora gozdar kar najhitreje odžagati 30 bukovih vej, vpetih v deblo. Tekmovanja so potekala v angleškem jeziku, ocenjevala pa jih je mednarodna sodniška ekipa. Zmagovalka postane tista država, ki skupno doseže največje število točk iz strokovno gozdarskega in tehničnega dela.

Prvi nastop atletov Stihl Timbersports v Sloveniji

Podjetje Unicommerce je kot zastopnik blagovne znamke Stihl s svojo veliko podporo omogočilo izvedbo tega prvenstva ter obenem za to priložnost v Slovenijo prvič pripeljalo legendarne atlete serije Stihl Timbersports. Nastope obeh atletov je odlično povezoval aktualni prvak v smučarskem krosu ter dobitnik kristalnega globusa Filip Flisar. Prvaka Robert Ebner in Spike Milton sta slovenski javnosti s sekirami in »štilaricami« večkrat pokazala svoje spretnosti v šestih zahtevnih športnih gozdarskih disciplinah, med njimi tudi v disciplini »Hot Saw«, formuli 1 med motornimi žagami. Marijana Dajčman, izvršna direktorica v podjetju Unicommerce nam je zaupala, da je to žaga, posebej izdelana za nastope profesionalcev: »Ta »štilarca« je težka 30 kg, ima 60 konjskih moči, po kapaciteti zvoka pa bi jo lahko primerjali z zvokom letala ob njegovemu zagonu.« Poudarila je, da bo njihovo podjetje tudi v bodoče namenilo veliko pozornosti in podpore mladim gozdarjem, pa tudi vsem tistim, ki so z naravo povezani tako ljubiteljsko, športno kot profesionalno.



Ekipna zmaga Slovenije v Postojni


Med 16 sodelujočimi državami se je najbolje odrezala ekipa Slovenije, ki je v skupnem seštevku dosegla 11.346 točk, sledita Avstrija s 10.492 točkami na drugem in Norveška s 10.221 na tretjem mestu. Za slovensko ekipo so tekmovali Tadej Rupnik, Miha Tominec, Toni Šircelj in Domen Arnič, vsi dijaki Srednje gozdarske in lesarske šole iz Postojne.

Ravnateljica šole Cvetka Kernel je ob razglasitvi rezultatov ponosno povedala: »Ekipna zmaga na tako pomembnem evropskem tekmovanju nam izjemno veliko pomeni, saj praktično potrjuje visoke standarde našega strokovnega dela z mladimi, ki se izobražujejo za poklice v gozdarstvu. Po letu 2008 je Slovenija in s tem naša šola spet na najvišjih stopničkah, s tem prvenstvom v Postojni pa želimo mladim tudi pokazati, kako lep je lahko ta poklic, če ga opravljaš z veseljem in v sožitju z naravo.«
Vodja tekmovanja Tomaž Ščuka je dodal: »Tadej in Miha sta se izkazala tudi v posamičnih disciplinah, čestitke za ta vrhunski rezultat pa gredo vsej ekipi!« Tudi organizatorka tekmovanja Petra Prelc ni skrivala navdušenja: »Veselje je nepopisno! V tako hudi konkurenci smo dosegli največje število točk v strokovno gozdarskem delu, v tehničnih disciplinah pa smo le za nekaj točk zaostali za ekipo Avstrije. Naslednje leto bomo prav pri naših sosedih Avstrijcih ta naslov poskušali ponovno ubraniti.«
Filip Flisar pa je zmago komentiral takole: »Tako se zmaguje - s pametjo, z močjo, hitrostjo in tehniko!« In prav to so s 1. mestom na 11. evropskem prvenstvu v Postojni dokazali tudi mladi slovenski gozdarji. Iskrene čestitke!

Foto: Tomaž Penko

Na sliki od leve proti desni: zmagovalci, dijaki SGLŠ: Tadej Rupnik, Miha Tominec, Domen Arnič in Toni Šircelj.
Zadaj- od leve proti desni:
Tomaž Ščuka, vodja tekmovanja, Cvetka Kernel, ravnateljica SGLŠ, dr. Jurij Šink, v.d. gen.dir. Direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih, Boris Samec, trener ekipe SGLŠ, Gregor Češarek, vodja ekipe SGLŠ.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog