Novice - Zavarovanje

Oglasno besedilo

Zakaj doma potrebujete strojelomno zavarovanje?

Zakaj doma potrebujete strojelomno zavarovanje?
Objavljeno dne 26.08.2016

»Ali bo zavarovalnica poskrbela za strošek popravila, če se nam pokvari toplotna črpalka? Je to vključeno?« vprašate zastopnika ob sklepanju paketnega zavarovanja DOM. Naprava je draga ter ni edini stroj, ki ga imate doma in se lahko pokvari. Pa ne zaradi požara, poplave, toče ali izliva vode. Kako lahko naprave zavarujete za udarce, napake v materialu in v delovanju elektrike?


Celovita zaščita doma

Zastopnik vam bo pojasnil, da je namen police za dom kritje škode, ki jo zgradbi ali opremi, odvisno od tega, kaj zavarujete, povzročijo požar, poplava, padec drevesa, izliv vode ...

Odločite pa se lahko za razširitev paketnega zavarovanja. Ob sklepanju zavarovanja z zastopnikom preverite, ali so res vse nevarnosti, ki lahko ogrožajo vas in vaš dom, vključene v zavarovalno polico.

Zastopnik pojasnjuje: 5 stvari, ki jih morate vedeti o paketu DOM. »Ključno je, da mi stranka poda čim bolj natančne podatke.«

Za morebitne okvare toplotne črpalke vam bo zastopnik tako predlagal razširitev zavarovanja doma na strojelomno zavarovanje instalacij, ki je možna samo v okviru paketov B ali C. Ta krije napake v materialu ali v delovanju elektrike, okvare, poškodbe in padce.

Za aparate, kot so hladilnik, pečica, pralni stroj ali računalnik, poskrbite z zavarovanjem DOM. Tudi tukaj velja, da kritje lahko razširite in vključite mehanski lom oziroma fizično poškodbo zavarovanih stvari ter napake v delovanju elektrike.

Ste vedeli, da lahko strojelomno zavarujete tudi svoj pametni telefon?
 

Garancija ni dovolj

Res je, da imajo aparati in stroji za določeno obdobje načeloma garancijo proizvajalca. To pa ne pomeni, da ne potrebujete strojelomnega zavarovanja.

Škode, ki jih lahko povzročite sami, na primer padec ali udarec aparata, z garancijo namreč niso krite. V garancijo niso vključene niti okvare, ki jih na aparatih povzroči indirektni udar strele. Zato je vsekakor smiselno razširiti svojo zavarovalno polico in vključiti te nevarnosti.

Velja pa opozoriti, da škod, ki nastanejo v garancijskem roku in za katere odgovarja proizvajalec, strojelomno zavarovanje ne krije.
 

Kako skleniti razširitev zavarovanja doma?

Strojelomno zavarovanje se sklepa na dejansko (sedanjo) vrednost naprav. Če se naprava uniči, zavarovalnica upošteva obrabljenost oziroma zastarelost naprave, kar imenujemo amortiziranost. Višina amortizacije je odvisna od vrste in pričakovane življenjske dobe predmeta zavarovanja ter starosti.

Več o razliki in odločitvi: Zavarovati na novo ali dejansko vrednost?

 

Oglejmo si primer izplačila iz strojelomnega zavarovanja, če na napravi nastane škoda:

Nova vrednost naprave je 1.000 EUR, življenjska doba 10 let, starost 2 leti.

Obračun škode: 1.000 EUR - 20 % (amortizacija) = 800 EUR, uporabna vrednost ostankov je 100 EUR.

Kaj je uporabna vrednost ostankov? Je preostala vrednost poškodovane stvari, torej ostankov uničene ali poškodovane stvari, ki ostanejo vam.

Zavarovalnina: 700 EUR, če ni odbitne franšize, torej zneska ali odstotka, ki se odšteva od končnega obračuna škode.


Zavarovanje lahko sklenete z različnimi višinami franšiz ali brez franšize, od tega je odvisna tudi cena zavarovanja. Če se odločite za nižjo franšizo, bo cena višja in obratno. Bolj natančno si lahko preberete v članku Kaj je franšiza.

Načeloma velja, da ste pri škodah zaradi strojeloma inštalacij soudeleženi z odbitno franšizo v višini 75 EUR, lahko pa zavarovanje sklenete tudi brez franšize.

Če je na toplotni črpalki nastala škoda, ki je priznana s strani zavarovalnice in je ocenjena na 700 EUR, pomeni, da ste soudeleženi s 75 EUR, ostali del stroška pa krije zavarovalnica.

V vašem domu je marsikaj odvisno od brezhibnega delovanja raznih inštalacij, strojev, toplotnih črpalk, tudi če so zunaj zavarovane zgradbe, na vaši parceli. Že njihov nakup in ustrezna namestitev sta bila za vas visok strošek, zato je vsekakor smiselno poskrbeti, da so dobro zavarovani.

Vir: SLONEP

Več: http://vsebovredu.triglav.si/drobni-tisk/drobni-tisk-zakaj-d...

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog