Novice - Zavarovanje

Oglasno besedilo

Tri skrbi ob najemu kredita – in kako si jih olajšati

Objavljeno dne 23.04.2019

Skoraj vsak Slovenec sanja o življenju v lastni hiši ali stanovanju. Večini se, kot kaže statistika, sanje tudi uresničijo. Kar tri četrtine Slovencev namreč živi v lastni nepremičnini, kar je več od povprečja Evropejcev, pri katerihje ta delež 69 %. Tudi po deležu tistih, ki za nepremičnine ne plačujejo kredita, smo sicer pred Evropejci: pri nas je takih srečnežev kar 63 %, v EU pa le dobrih 42 %. A skrbi tistih, ki danes morajo najeti posojilo, ni nič manj.

Z rastjo cen je namreč pot do lastnega doma danes vse težja, skrbi, povezane z njo, pa so zato vse večje. To za tako veliko in pomembno odločitev ni nenavadno. Z dodatnimi informacijami in odgovori na tri najpogostejše skrbi si lahko prihranite marsikatero neprespano noč.  

Več o tem, kako se lotiti nakupa nepremičnine in na kaj morate biti pri tem pozorni, pojasnjujemo v poglobljeni zgodbi na portalu Vse bo v redu.

1. Bom do upokojitve ujetnik kredita?

Kako veliko finančno in psihološko obremenitev bo predstavljal kredit, je v veliki meri odvisno od tega, kako visok bo mesečni obrok. Odgovor na to, kakšna je zdrava višina kredita, je odvisen od vaše finančne situacije. Okvirno pravilo je, naj višina mesečnega obroka ne bi presegala 30 % vašega mesečnega bruto prihodka. Natančnejši izračun vam lahko pripravi bančnik glede na višino vaše plače in drugih prihodkov, izdatke in premoženjsko stanje.

2. Kako bom odplačeval kredit, če izgubim službo?

Čeprav se na prvi pogled  situacija  zdi  brezizhodna,  je  možnosti kar nekaj: v primeru kratkotrajnega izpada dohodka se je v banki mogoče dogovoriti za odlog mesečnih plačil (moratorij). V Zavarovalnici Triglav za takšne situacije ponujajo  tudi zavarovanje za primer brezposelnosti,  ki  vam  bo  pomagalo prebroditi kritično obdobje iskanja nove zaposlitve. Če je izpad dohodka trajnejši, se lahko z banko dogovorite za podaljšanje odplačilne dobe (in s tem znižanje mesečne obveznosti), delno ali celotno odplačilo kredita iz drugih virov ali zavarovanja, prenos dolga na tretjo osebo ali najem novega posojila.

3. Kdo bo odplačal kredit, če se mi kaj zgodi?

Da breme stanovanjskega kredita ob nesreči ali nenadni izgubi življenja ne bi padlo na ramena najbližjih, je ob najemu dolgoročnega kredita nujna sklenitev življenjskega zavarovanja. Za to v Zavarovalnici Triglav ponujajo dve možnosti. Prva je Življenjsko zavarovanje za primer smrti,  ob katerem bo zavarovalnica upravičencu v primeru smrti zavarovanca izplačala celotno zavarovalno vsoto, ki je bila dogovorjena ob sklenitvi. Druga možnost pa je Življenjsko zavarovanje kreditojemalcev, ki bo zagotovilo pokritje neodplačanega dela kredita.

Zavarovalno vsoto, za katero bi se morali zavarovati, da bi bila vaša družina finančno preskrbljena,  če  bi  se  vam  zgodilo  najhujše,  lahko  izračunate  s  preprostim spletnim  orodjem Zavarovalnice Triglav.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog