Novice - Zavarovanje

Oglasno besedilo

Koliko stane zavarovanje hiše?

Koliko stane zavarovanje hiše?
Objavljeno dne 08.04.2019

Preverite naše okvirne izračune.


Vprašanje iz naslova članka – koliko stane zavarovanje hiše, se sliši enostavno, a ko začnete iskati odgovor, kmalu ugotovite, da ne najdete hitrega odgovora. Zakaj? Ker bo zavarovalna premija oziroma cena odvisna od različnih dejavnikov, kot so velikost hiše, zavarovane nevarnosti, zavarovalna vsota itd. Vseeno smo vam za orientacijo pripravili nekaj različnih izračunov najbolj pogostih zavarovanj doma.
 

Na kratko o zavarovanju hiše

Namen zavarovanja je, da svoj dom oziroma svojo hišo zavarujete pred nevarnostmi, ki jo lahko ogrozijo.


S sklenjenim premoženjskim zavarovanjem vam zagotavljamo povrnitev škode, ki bi nastala na vašem premoženju ob zavarovalnem primeru, kot je recimo požar.



Tako lahko nadomestite svoje uničene stvari brez dolgoročnih finančnih posledic. Več o zavarovanju doma si lahko preberete tu.

Kar morate vedeti o zavarovanju doma, je, da zavarujemo dvoje:

  • Nepremičnine: zgradbe, vključno s temelji in kletnimi zidovi, vse vgrajene instalacije in drugo vgrajeno mehansko opremo (dvigala, centralna kurjava s cisterno za gorivo, bojlerji, klimatske naprave ...).
  • Premičnine: praviloma stvari, ki jih lahko premikamo: vaša stanovanjska oprema – pohištvo in osebne stvari.

 

Od česa bo odvisna cena?

Na ceno oziroma zavarovalno premijo najbolj vplivajo naslednji dejavniki, ki se upoštevajo oziroma jih določite ob sklepanju zavarovanja:

  • Velikost in vrednost hiše.
  • Vključene nevarnosti, ki jih krije zavarovanje, saj dodatna kritja pomenijo višjo ceno.
  • Višina kritij za vključene nevarnosti oziroma zavarovalna vsota: ta mora biti dovolj visoka, da boste v primeru škode od zavarovalnice dobili dovolj denarja, da boste lahko namesto uničene stvari kupili novo.
  • Franšiza: to pomeni vašo soudeležbo pri škodi. Če velja franšiza, bo cena zavarovanja sicer nižja, a boste ob škodi morali določen del pokriti sami.
  • Način zavarovanja na novo ali dejansko vrednost: zavarovanje na novo vrednost pomeni, da vam v primeru uničenja zavarovanega predmeta zavarovalnica povrne znesek, ki je enak novi vrednosti tega predmeta. Hiše, ki imajo obnovljene streho, fasado in okna se lahko zavaruje na novo vrednost.

Pri zavarovanju na dejansko vrednost pa zavarovalnica pri obračunu škode upošteva tudi zastarelost oziroma amortizacijo. Starejše hiše, ki niso obnovljene, se lahko zavaruje le na dejansko vrednost.

Od načina zavarovanja na dejansko ali novo vrednost bo odvisen tudi znesek povračila za škodo, ki ga boste prejeli od zavarovalnice.

 

Triglav komplet

Na ceno pri nas pa vpliva tudi Triglav komplet. Gre za bonitetni program, ki na enostaven in pregleden način nagrajuje vašo zvestobo – s popusti na zavarovanja.


Triglav komplet je namenjen fizičnim osebam, ki imajo pri Zavarovalnici Triglav sklenjeni dve ali več zavarovanj, od katerih je vsaj eno premoženjsko.


Popust je odvisen od sklenjenih zavarovanj in se z vsakim zavarovanjem spreminja. Zato se ugotavlja vsakič znova, ko se v komplet vključi obnovljeno ali novo zavarovanje. Preberite podrobneje, kako.

 

Koliko stane zavarovanje hiše?

V Sloveniji je veliko število hiš, majhnih, velikih, starih, novih, takšnih in drugačnih. Izračuna, ki bi ustrezal za čisto vsako, ne moremo pripraviti. Dobili pa boste jasno sliko o tem, kaj vpliva na ceno in kakšne so sploh cene zavarovanja hiše.

Zagotovo pa je cena zavarovanja hiše nižja, kot bi bil strošek, če bi morali ob škodi za vse poskrbeti sami.  


Z veseljem vam pripravimo informativno ponudbo prav za vašo hišo.


Na podlagi naših podatkov smo izbrali namišljeno hišo, ki ustreza povprečju vseh hiš, zavarovanih pri naši zavarovalnici:

  • velikost: 150 kvadratnih metrov,
  • starost: 57 let, leto izgradnje 1962,
  • temeljito obnovljena pred 5 leti.

Za izbrano hišo smo pripravili informativni izračun za dve možnosti paketnega zavarovanja DOM-01 (paketno zavarovanje, namenjeno lastnikom individualnih hiš), za paket B in paket C ter za kombinacijo posamičnega požarnega zavarovanja nepremičnine in zavarovanja stanovanjskih premičnin.

Ker kombinacija posamičnih zavarovanj premičnine in nepremičnin ne vključuje vseh kritij, ki jih vključuje paket B zavarovanja DOM-01, ki ga zavarovanci najpogosteje sklepajo, smo za lažjo primerjavo dodali še ta kritja:

  • poplava,
  • izliv vode,
  • razbitje stekla
  • in škoda na stavbi ob vlomski tatvini.

Nato smo pogledali še, katera dodatna zavarovanja najpogosteje sklepajo naši zavarovanci, in jih priključili vsem trem izbranim opcijam. To so:

  • potresno zavarovanje,
  • dodatno strojelomno zavarovanje instalacij,
  • dodatno zavarovanje indirektnega udara strele
  • in dodatno zavarovanje mehanskega loma.

Pri končnem izračunu smo upoštevali še popust iz Triglav kompleta.

Za nadaljevanje kliknite tukaj >>.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog