Novice - Zavarovanje

Oglasno besedilo

Je vaš dom zgrajen požarno varno?

Objavljeno dne 23.10.2017

Zagori lahko tudi pri vas doma, opozarja Gasilska zveza Slovenije. Kako takrat ravnate ali še bolje – preprečite požar?

Statistika pravi, da ni vprašanje, ali bo zagorelo, temveč kdaj. Požar se namreč v vsakem objektu zgodi na vsakih 50 do 130 let. Preverite 5 nasvetov, kako ste lahko pred njim bolj varni.

Le lani se je v stanovanjskih stavbah zgodil 1.401 požar. Da požar ne bi pustil resnejših posledic tako za vas kot za vaš dom, lahko že marsikaj storite prej. Pomembno pa je, da pravilno ravnate tudi, če vseeno zagori.
 

  1. Začne se pri gradnji

Za večjo varnost izberite odgovornega projektanta požarne varnosti, ki naj ima reference in opravljen strokovni izpit iz varstva pred požari pri pristojni inženirski zbornici. Še pred gradnjo bo izdelal elaborat o požarni varnosti.
 


Kateri so še drugi nasveti, ki jih je dobro upoštevati pri gradnji, da bo vaš dom varen pred požarom? Preberite v poglobljeni zgodbi o požarih.


 
  1. Bodite pripravljeni na požar

Brez skrbi, ni vam treba prežati na požar. Javljalniki požara lahko to delo opravljajo namesto vas. Vsekakor pa ne pozabite na gasilne aparate, ki naj bodo postavljeni na vam najhitreje dosegljivo mesto.
 

  1. Znanje in zbranost rešujeta življenja

Vsi protipožarni sistemi in naprave vam ne bodo v pomoč, če ob požaru ne boste znali pravilno odreagirati. Če menite, da gašenja ognja niste dovolj vešči ali pa niste dovolj zbrani, raje pokličite gasilce in zapustite stavbo. Oskar Neuvirt, upokojeni gasilec Gasilske brigade Maribor, opozarja, da je ukrepanje v strahu in nervozi lahko izjemno nevarno.
 

  1. S čim gasiti?

Napačno gasilno sredstvo lahko naredi več škode kot koristi. Vroče posode z oljem na primer ne smete nikoli gasiti z vodo. V testu lahko preverite, ali bi znali izbrati pravo gasilno sredstvo za 7 pogostih požarov, ki se lahko zgodijo doma.
 

  1. Evakuacija!

Kadar ogenj zajame bližnje predmete ali celo grozi, da se bo razširil v naslednji prostor, ga morate javiti na 112 in se varno umakniti. Pri tem upoštevajte nekaj priporočil:

  • Usta in nos si prekrijte z vlažnim robčkom ali krpo.
  • Premikajte se v smeri evakuacije. Ob dimu se raje plazite po tleh, kjer je zrak čistejši.
  • V zadimljenem prostoru boste izhod najlažje našli tako, da se gibate ob stenah.
  • Če se ne morete varno umakniti, odprite okno in pokličite na pomoč.
  • Nikoli ne uporabljajte dvigala, umaknite se po stopnicah.
     

Za več koristnih nasvetov preberite poglobljeno zgodbo o požarih. Prenesete si lahko tudi knjižico, ki vam bo pomagala ravnati preventivno ter pravilno ukrepati ob požaru in po njem.



Preverite svoje znanje

O požaru zdaj nekaj že veste. Pa menite, da bi se znali odzvati pravilno, če bi pri vas doma zares zagorelo? Rešite test in svoje znanje postavite na preizkus.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog