Novice - Zavarovanje

Oglasno besedilo

Indirektni udar strele

Indirektni udar strele
Objavljeno dne 27.07.2016

Ste prepričani, da strela nikoli ne udari dvakrat na isto mesto? Strokovnjaki so dokazali, da to ne drži. Na Plešivcu (Uršlja Gora) strela v povprečju udari kar 18-krat na leto, zato je to tudi kraj z najpogostejšimi udarci strel v Sloveniji. Kaj pa vaša zavarovalna polica? Ste prepričani, da vključuje vso škodo, ki jo lahko povzroči udar strele?


Strele so naraven, a nevaren pojav

Zagotovo ste že neštetokrat doživeli nevihte, ki jih spremljajo strele in grmenje. Od doma jih je zanimivo opazovati. Morda tudi štejete čas, ki mine od bliska do groma, in tako približno ugotavljate oddaljenost bliska strele od kraja, kjer ste. Tri sekunde naj bi pomenile razdaljo približno enega kilometra.

Čeprav so strele običajen naraven in zelo zanimiv pojav, so lahko za ljudi in naprave tudi zelo nevarne, saj se ob udaru sprosti velika količina energije.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje podaja ključna navodila za ustrezno ukrepanje ob tej nevarnosti. Opozarjajo, da je edina učinkovita zaščita pred strelo, da se pravočasno zatečete v varno zavetje. Nobena nevihta ne pride nepričakovano, pravijo. Za napoved in pravočasno ukrepanje vam je lahko v pomoč tudi aplikacija Triglav Vreme.

Spremljajte vreme na povsem drugačen način z mobilno aplikacijo Triglav Vreme.

Ob napovedi nevihte vam svetujemo tudi, da preventivno ugasnete električne naprave in jih izklopite iz električnega omrežja. To je pomembno predvsem zaradi možnosti indirektnega udara strele. Premislite pa tudi o dolgoročni rešitvi – različnih oblikah prenapetostne zaščite (različni razredi prenapetostnih odvodnikov, najbolj enostavni so na primer vtičnice in razdelilci s prenapetostno zaščito pred udari strele).

Zanimivost: po podatkih Elektroinštituta Milan Vidmar je gostota strel najnižja v vzhodnem in najvišja v zahodnem delu Slovenije.

Natančno pa preglejte tudi svojo zavarovalno polico in preverite, če ste proti tej nevarnosti ustrezno zavarovani.

Direktni in indirektni udar strele

Najprej morate vedeti, kako zavarovalnica razume direktni in indirektni udar strele.

Direktni udar strele – zavarovanje krije škodo, ki jo na zavarovanih stvareh povzroči direktni udarec strele v vaš dom. Posledice direktnega udara strele so vidne kot točka, kjer strela udari in poškoduje objekt. Ob direktnem udaru strele se sprosti električni naboj, ki se v točki udara spremeni v toploto. Večja količina naboja in toplote lahko na primer povzroči tudi požar.

Zavarovanje direktnega udara strele krije tudi škodo, ki nastane, če  strela udari in podre drevo, ki pade na vašo hišo.

Indirektni udar strele – točke udara pri indirektnem udaru strele ni, saj strela udari nekje v bližini. Električna energija nato potuje oziroma se prenese po električnih in drugih vodih ter lahko poškoduje vašo televizijo, radio, računalnik, gospodinjske aparate ...

Strela tako povzroči škodo s prenosom električne energije po električnih in drugih vodih oziroma zaradi delovanja električnega toka ali pregrevanja zaradi preobremenitve. Za to škodo potrebujete kritje indirektnega udara strele.

Kako se zavarovati?

Kritje za škodo, ki jo povzroči direktni udar strele, je vključeno v vse tri pakete zavarovanja DOM-a tako za stavbo kot za premičnine v vašem domu. To nevarnost krije tudi posamično požarno zavarovanje.

Za premičnine pa morate tako pri paketnih kot posamičnih zavarovanjih dodatno izbrati in posebej skleniti razširitev: kritje škode, ki jo lahko povzroči indirektni udar strele. Zavarujete lahko različne pakete naprav. Vendar so pri paketnem zavarovanju DOM lahko stroji in aparati stari največ 8 let, računalniki s pripadajočo opremo pa največ 4 leta. Zavarovanje vedno sklenete na dejansko vrednost, kar pomeni, da zavarovalnica pri obračunu škode upošteva tudi zastarelost oziroma amortizacijo zavarovanih naprav.

Zastopnik pojasnjuje: Nova vrednost ali dejanska vrednost?

Pred poletjem, ko so nevihte s strelami najbolj pogoste, preglejte svojo zavarovalno zaščito in premislite, ali tudi vi potrebujte tovrstno kritje.

Vam bo ta nasvet prišel prav? Potem ne smete zamuditi ostalih. Na naši internetni strani vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o zanimivih zavarovalniških vsebinah.

Vir: SLONEP

Več: http://vsebovredu.triglav.si/drobni-tisk/drobni-tisk-indirek...

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog