Novice - Krediti

Oglasno besedilo

Večna dilema: nakup ali najem stanovanja?

Objavljeno dne 21.09.2015

Slej ko prej se odrasel človek odloči za samostojno življenje. Takrat se je potrebno odločiti oziroma se vprašati, kaj se bolj splača – stanovanje najeti ali kupiti? Odločitev je povezana z več dejavniki, nakup pa pomeni tudi veliko prelomnico v življenju. Vsekakor obstajajo razlogi za eno ali drugo rešitev, odvisno od želja in zmožnosti posameznika.

Zdi se, da je trenutno nakup lahko optimalna opcija glede na razmere, ki omogočajo pridobitev stanovanjskega kredita, kjer je lahko obrok enak ali nižji kot mesečna najemnina.

Kako je to možno?

Nepremičninski trg se je v zadnjem letu prebudil, z njim se je prebudilo tudi financiranje stanovanj. Banke danes ponujajo že zelo ugodne kredite, ki vam zagotavljajo višino mesečnega obroka primerljivo z višino mesečne najemnine.

Če računamo, da je potrebno ob najemu plačati nekajmesečno varščino, da si v večini primerov ne moremo sami opremiti najemniškega stanovanja, da to stanovanje ni nikoli naše in da obstaja tveganje, da se bomo morali jutri ponovno seliti, potem vidimo, da je o nakupu stanovanja vredno vsaj premisliti in ne prehiteti z najemom.


Avtor: Miran Kambič
 


Dilema 1: 10, 20, 30 let odplačevanja kredita

Zakaj pa ne? Koliko časa pa bi plačevali najemnino? Verjetno še dlje kot kredit in na koncu stanovanje ne bo vaše. Če pa poiščete banko, ki vam omogoči  ugoden kredit in ga boste lahko odplačevali v dovolj nizkih zneskih, ki vam omogočajo tudi sicer dostojno življenje, bo na koncu stanovanje vaše.


Dilema 2: Ne morem dobiti dovolj visokega zneska

Rešitev je najem družinskega kredita, kjer lahko skupaj s partnerjem ali starši najamete en kredit za eno nepremičnino. S tem poravnate samo enkratne stroške odobritve kredita in enkratne notarske stroške in prihranite. Ker vas bo več, ki boste kredit odplačevali, lahko na ta račun dobite višji znesek kredita, torej si lahko privoščite večje stanovanje. Če pa si ne morete obroke porazdeliti enakomerno, lahko skupno obveznost porazdelite situaciji in zmožnostim primerno, porazdelitev obroka med odplačevalci ni nujno enaka skozi obdobje.


Dilema 3: Kaj je z obrestno mero? Kaj če toliko poskoči, da ne zmorem odplačevati mesečnega obroka?

Tudi za te strahove obstaja rešitev. Banke danes svojim strankam ponujajo izbiro med fiksno nominalno obrestno mero, kjer bo mesečni obrok enak skozi celo obdobje kreditiranja in med spremenljivo obrestno mero, ki je vezana na 3 ali 6-mesečni EURIBOR ter nespremenjenim pribitkom. Na ta način se lahko zaščitite tudi pred obrestnim tveganjem. Kakorkoli, bančni svetovalec vam lahko predstavi amortizacijski načrt tudi z ekstremno visokim EURIBOR-jem, na podlagi katerega se lažje odločite.


Dilema 4: Če vzamem kredit za stanovanje, s čim si bom pa opremo kupil?

Nekatere banke, med njimi tudi Hypo banka, kreditojemalcu omogočajo izplačilo tudi do 10 % kredita v gotovini, v primeru prenove ali gradnje, pa tudi do 80 % kredita v gotovini. To bo pa najbrž dovolj za opremo novega doma.

Velika dodatna korist takšnih kreditov je tudi zavarovanje vas kot stranke za primer brezposelnosti. To pomeni, da vam bo ob morebitni nastali neprijetni situaciji zavarovalnica pol leta krila celotne vaše obveznosti do banke.

Pred dokončno odločitvijo pod čigavo streho boste živeli preverite vse možnosti, ki vam jih nudijo banke. Tudi one vas lahko presenetijo z ugodno ponudbo kreditov, poleg tega nekatere nudijo še dodatne ugodnosti, ki so vredne najmanj zneska ene najemnine oziroma obroka za kredit.


Avtor: Miran Kambič
 

Eno takih ponudb lahko preverite že na http://www.hypo-alpe-adria.si/sl/content/stanovanjski-krediti

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog